Ανησυχία για πυρηνική καταστροφή τύπου Τσερνομπίλ στην Ιαπωνία

Μεγάλη ανησυχία για πυρηνική καταστροφή τύπου Τσερνομπίλ στην Ιαπωνία υπάρχει στη διεθνή κοινή γνώμη. Μετά την έκρηξη του Σαββάτου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima (Φουκουσίμα) στην Ιαπωνία πολλοί άνθρωποι και ερευνητές ανησυχούν και προετοιμάζονται για ένα μπαράζ συνεπειών παρόμοιο με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Πάντως ομολογουμένως αν δεν εκτιμηθεί -και μάλιστα σύντομα- η κατάσταση στη βάση του αντιδραστήρα είναι πολύ νωρίς για να γίνουν συγκρίσεις.

Ο αντιδραστήρας στις εγκαταστάσεις Φουκουσίμα είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρός από εκείνο στην τέταρτη κατηγορία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, ο οποίος εξερράγη το 1986, λόγω ανθρώπινου λάθους. Στην πραγματικότητα, οι δύο σταθμοί της περιοχής Φουκουσίμα παράγουν το μεγαλύτερο ποσό από κοινού στον κόσμο της ενέργειας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την ανθρωπογενής καταστροφή του Τσερνομπίλ, η έκρηξη στη Fukushima, που συνέβη σε ένα από τα κτίρια που στεγάζουν τον αντιδραστήρα Νο 1, ήταν το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής. Ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Παρασκευή είχε καταστρέψει το εργοστάσιο, κλείνοντας το σύστημα ψύξης για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Όμως πέρα από την πολύ μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Fukushima, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η μονάδα είναι το σύστημα ασφαλείας της. Σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος, το σύστημα περιλαμβάνει θόλο συγκράτησης που καλύπτει τον σταθμό, αποτρέποντας τις διαρροές στην ατμόσφαιρα. Παρά το γεγονός ότι η επιλογή αυτή αυξάνει σημαντικά το επίπεδο της ακτινοβολίας μέσα και γύρω από τον τρούλο, το σύστημα αυτό παρέχει ένα είδος ελέγχου του ατμού και της έκρηξη, κάτι το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο κατά τη στιγμή της καταστροφής του Τσερνομπίλ.

Μερικοί εμπειρογνώμονες πάντως λένε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν πως αν τυχόν υπάρχει ή γίνει διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima, το εύρος της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που παράχθηκε από την καταστροφή του Τσερνομπίλ, ανεξάρτητα από τη συγκράτηση του θόλου.
 


 

Πηγή

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες που μας δινετε σας ευχαριστουμε