Επιστράτευση 25.000 στρατιωτών για αναζήτηση επιζώντων στην Ιαπωνία

Περίπου 25.000 στρατιώτες έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την αναζήτηση επιζώντων από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου μήνα, στη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, επιχείρηση διάσωσης και ενώ 12.000 άνθρωποι αγνοούνται.

Αυτή είναι η τρίτη εντατική στρατιωτική έρευνα που διεξάγεται από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, που ισοπέδωσε κτήρια και ολόκληρες πόλεις και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 26.000 ανθρώπων. Ενώ τα νερά υποχωρούν, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η ομάδα, την οποία απαρτίζουν μέλη της αστυνομίας, του στρατού, της ακτοφυλακής αλλά και Αμερικανοί στρατιώτες, θα σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά το διήμερο που θα διαρκέσει.

Οι έρευνες είναι πολύ δυσκολότερες από ό,τι για θύματα του σεισμού, που θα ήταν κατά κύριο λόγο θαμμένα στα συντρίμμια, δήλωσε ο Michihiro Ose, εκπρόσωπος της ομάδας εξηγώντας ότι το τσουνάμι μπορεί να έχει αφήσει θύματα οπουδήποτε ή ακόμα και να έχει τραβήξει τα πτώματα στη θάλασσα.

"Απλώς δεν γνωρίζουμε που είναι τα πτώματα", δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο τα νεκρά σώματα που θα βρεθούν ενδέχεται να μην είναι δυνατό να αναγνωριστούν καθώς θα έχουν μελανιάσει και πρηστεί. "Δε θα ξέρουμε καν αν είναι άνδρας ή γυναίκα", δήλωσε.

Συνολικά 24.800 στρατιώτες, εξοπλισμένοι με 90 ελικόπτερα και αεροπλάνα θα αναζητήσουν για επιζώντες στα συντρίμμια ενώ 50 πλοία και 100 δύτες ερεύνησαν τα νερά κοντά στις ακτές.

"Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι αλλά ακόμα αγνοούνται πολλοί άνθρωποι", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Περισσότεροι από 14.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 11.900 αγνοούνται. Η πρώτη επιχείρηση του στρατού ανακάλυψε 339 πτώματα και η δεύτερη 99 ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :