Πλαφόν στα 850 εκατ. ευρώ ανά έτος για εξοπλιστικά προγράμματα

Η ετήσια οροφή πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα υπερβαίνει τα 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,3% του ΑΕΠ περίπου, ορίζεται στο νέο δεκαπενταετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών, για το οποίο ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας.

Επίσης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται άμεσα στην Βουλή, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, βάσει του οποίου η Βουλή καθίσταται πλέον το πλήρως και απολύτως αρμόδιο όργανο για όλες τις διαδικασίες αμυντικών πρωτοβουλιών, από την έναρξη της διαδικασίας έως και την κατακύρωση κάθε προμήθειας και η κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο μεταφέρεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2009/81/ΕΚ της ΕΕ για τις συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό τόνισε πως η Βουλή καθίσταται πλέον το πλήρως και απολύτως αρμόδιο όργανο για όλες τις διαδικασίες αμυντικών πρωτοβουλιών, από την έναρξη της διαδικασίας έως και την κατακύρωση κάθε προμήθειας.

Όπως πρόσθεσε, οι εγγυήσεις διαφάνειας, που περιλαμβάνουν το διαρκή έλεγχο της Βουλής και τον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα ισχύουν όχι μόνο για τις συμβάσεις που εμπίπτουν στην Οδηγία, αλλά και για κάθε άλλου είδους συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και στην εφαρμογή των κριτηρίων που απορρέουν από την αρχή της ασφάλειας του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την εθνική αμυντική βιομηχανική πολιτική η οποία θα αποφασιστεί σύμφωνα με το νέο νόμο από το ΚΥΣΕΑ, μετά από γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αλλά ως προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και ιδίως με τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Πλαφόν στα εξοπλιστικά προγράμματα

Με την ευκαιρία ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο δεκαπενταετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι μειωμένος κατά ποσοστό 70% σε σχέση με το δεκαετές ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2006-2015 που καταργείται.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο αυτό σχεδιασμό και χωρίς να θίγεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η ετήσια οροφή πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα υπερβαίνει τα 850 εκατ. ευρώ δηλαδή το 0,3% του ΑΕΠ περίπου, κάτι που «συνιστά από μόνο του μία εγγύηση εκλογίκευσης και διαφάνειας, καθώς οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και τελικά το ΓΕΕΘΑ έκαναν πάρα πολύ προσεκτικές και καλά στοχευμένες επιλογές μέσα από την αξιοποίηση και όλων των υφισταμένων οπλικών συστημάτων».

«Άλλωστε, ο σημαντικότερος παράγοντας και το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το έμψυχο δυναμικό, το καλά εκπαιδευμένο και αξιόμαχο στρατιωτικό προσωπικό, το φρόνημα του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :