Εκκλήσεις Μεντβέντεφ για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απευθυνόμενος στο οικονομικό φόρουμ στο Boao, ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Η αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και η δημιουργία μιας δίκαιης πολιτικής και οικονομικής παγκόσμιας τάξης προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος", είπε.

Τόνισε επίσης, ότι οι ευκαιρίες και τα οφέλη του σύγχρονου κόσμου, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για όλους και αυτή είναι η βασική πτυχή της έννοιας της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, που αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης στο διήμερο φόρουμ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις δραστηριότητες της G20.

Επανέλαβε τη δήλωση που έκανε την προηγούμενη ημέρα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής BRICS στην κινεζική πόλη της Sanya. Την Πέμπτη, ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν συμφωνήσει να προετοιμάσουν μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κυριότερων θεσμών του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται ισχυρές διαδικασίες ολοκλήρωσης σε εξέλιξη.

"Η εξέλιξη αυτή πρέπει να είναι πλήρης και να περιλαμβάνει όλες τις χώρες, παρά τη δημιουργία νέων γραμμών διαίρεσης που συμβάλουν στην ισοπέδωση των οικονομιών", περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη σημασία της περιοχής για τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και την ενεργό συμμετοχή στις πολυμερείς περιφερειακές ενώσεις".

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε εθνικό επίπεδο είναι επίσης σημαντική. Κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό ότι η πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες "δεν πρέπει να περιορίζεται σε μερικές ομάδες και στρώματα του πληθυσμού." Στο πλαίσιο αυτό, "η ποιότητα της εκπαίδευσης, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και οι ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση έχουν ιδιαίτερη σημασία."

Το ασιατικό φόρουμ Boao στο νησί Χαϊνάν της Κίνας, που έχει χαρακτηριστεί ως το ασιατικό Νταβός, φέτος σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειό του, φιλοξενώντας εξέχοντες πολιτικούς, μεγάλες εμπορικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες από 26 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :