Διακόσιοι νεκροί μέχρι στιγμής στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις φέρεται να προσλαμβάνει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Ασαντ στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται πυρετωδώς για ακόμα έναν κύκλο μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, πριν από τρεις εβδομάδες.

Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ισχυρίζονταν χθες ότι ομάδες παραστρατιωτικών του καθεστώτος εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στα περίχωρα της παράκτιας πόλης Μπανιάς. Οι ίδιες πηγές, οι οποίες υποστήριζαν ότι επικοινώνησαν με κατοίκους των χωριών Μπεϊντά και Μπεντ Τζναντ, έκαναν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Την ίδια στιγμή, άλλοι ακτιβιστές επιβεβαίωναν χθες πως ένας φοιτητής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων στη Δαμασκό. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο αν ο αγνώστων λοιπών στοιχείων φοιτητής έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ή αν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Δεν αφήνουν γιατρούς
Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, κατηγόρησε χθες τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν επιτρέπουν σε γιατρούς και νοσοκόμους να προσεγγίσουν την Μπανιάς, την Νταράα, τη Χαράστα, καθώς και άλλες περιοχές όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις. «Είναι απάνθρωπο να στερεί κανείς την παροχή βοήθειας σε τραυματίες», υπογράμμισε η διευθύντρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή, Σάρα Λι Γουίτσον.

«Η Διακήρυξη της Δαμασκού», εν τω μεταξύ, απηύθυνε έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να επιβάλει πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ. «Η συριακή εξέγερση κραυγάζει τα ονόματα 200 μαρτύρων, εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της «Διακήρυξης της Δαμασκού».
Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :