Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει η Πορτογαλία

Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει τελικά η Πορτογαλία.
Λισαβόνα

Η Λισαβόνα θα προσφύγει στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, επιβεβαίωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αναγνωρίζει ο -υπηρεσιακός- υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημειώνει όμως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχθηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει στους Financial Times Deutschland πως η προσφυγή «είναι ένα βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό -την οποία έχουν σχεδόν προεξοφλήσει οι οίκοι αξολόγησης και μέρος των αγορών- η Πορτογαλία θα γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητά την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στη Λισαβόνα ασκούνται τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις για να ζητήσει διάσωση, αλλά ο πρωθυπουργός Σόκρατες επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ευκαιρία πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και θα αποφύγει για όσο μπορεί την προσφυγή.

Μετά την παραίτηση του Σόκρατες, όμως, τα απανωτά πλήγματα στην Πορτογαλία -με τον έναν οίκο μετά τον άλλον να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της και τα επιτόκια δανεισμού της να αυξάνονται ραγδαία στις τελευταίες δημοπρασίες- έκαναν τον υπουργό Οικονομικών να παραδεχθεί πως η χώρα χρειάζεται βοήθεια.

Παραμένει ασαφές το εάν ο υπουργός Οικονομικών προκρίνει «πλήρη» προσφυγή στους μηχανισμούς ή πιέζει για την «προσωρινή» λύση ενός «δανείου-γέφυρας» πριν τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Εξίσου θολό είναι το τι διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθήσει η Λισαβονά για οποιοδήποτε αίτημα, καθώς η κυβέρνηση, που μένει μόνο υπηρεσιακά στη θέση της, δεν θα είχε τέτοιες αρμοδιότητες.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου