Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκίνησε για την ελληνική οικονομία, καθώς θα πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να παρουσιαστεί μέχρι τα μέσα Μαΐου στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αφού θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη ΔΕΗ, συναντούν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η τακτική επίσκεψη της τρόικας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, οπότε οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ.ευρώ.

Εξάλλου, την Τρίτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010.

Από το ύψος του ελλείμματος του 2010 σε σχέση και με την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, θα προσδιορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011, που υπολογίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Δημοσίευση σχολίου