Άτυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ χωρών της Μεσογείου στη Λεμεσό -στο επίκεντρο οι ταραχές σε Μέση Ανατολή και Συρία

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα η κατάσταση στη Συρία είναι στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών χωρών της Μεσογείου, η οποία άρχισε το μεσημέρι στη Λεμεσό με πρωτοβουλία του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

Στη σύνοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, της Μάλτας Τόνιο Μποργκ, του Ισραήλ Αβινγκτρο Λίμπερμαν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην άτυπη Σύνοδο γίνεται ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για τις διάφορες πτυχές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. «Ανταλλάζουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, και βεβαίως, επικεντρωνόμαστε στις εξελίξεις στην περιοχή μας, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις χώρες μας», σημείωσε.

Είπε ότι διεξάγεται μια ελεύθερη συζήτηση προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι χρήσιμο και απαραίτητο για μας να έχουμε τις απόψεις και του Ισραήλ που είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται στη μέση της περιοχής και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και την απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν επικεντρωθήκαμε σ' αυτά τα θέματα. Αλλά, όπως ξέρετε, ο κ. Λίμπερμαν σε δηλώσεις, χθες, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συνεργασία μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ διότι θεωρούν ότι η Χαμάς δεν έχει αποδεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου».

«Δεν έχουμε δει ακόμα τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας. Το θέμα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα γίνει στην Παλαιστίνη θα αποδεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου. Αυτή είναι η επιφύλαξη του Ισραήλ», είπε.

Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κύμα προσφύγων από τη Συρία και είπε ότι «ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά τους διάφορους σχεδιασμούς για το πώς θα αντιδράσουμε αν υπάρξει κρίση στη Συρία».

Ανέφερε ότι η ΕΕ χειρίζεται το θέμα της κατάστασης στη Συρία και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ένα ανοικτό διάλογο με τη Συρία, έχουμε μια ειδική σχέση με τη Συρία και μεταφέρω, πιστεύω, με ένα πιο πειστικό και πιο ειλικρινή τρόπο τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΕ».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το Ισραήλ ανησυχεί για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την κατάσταση στη Συρία. «Το θέμα της Συρίας απασχολεί και την Κύπρο και είναι ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, είπε ότι το θέμα αυτό τυγχάνει χειρισμού από τους αρμόδιους Υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει «ηρεμία, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» στις χώρες οι οποίες δημιουργούν τα μεταναστευτικά κύματα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος και η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να συμπαρασταθεί και στις χώρες οι οποίες δέχονται αυτές τις μεταναστευτικές πιέσεις», είπε.

Καταλήγοντας, είπε ότι ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέστη τελικά στη σημερινή Σύνοδο λόγω κάποιου κωλύματος που προέκυψε την τελευταία στιγμή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι παρών στις επόμενες συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :