Τεστ αναπνοής υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Ένα τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου (στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου, πνευμόνων κ.ά.), έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή της υλοποίησής του, καθώς Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν ηλεκτρονική "μύτη", που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές "υπογραφές" της νόσου στην αναπνοή των ασθενών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ, που παρουσίασαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer, έκαναν πειράματα με περίπου 80 εθελοντές (υγιείς και καρκινοπαθείς) και πέτυχαν να εντοπίσουν τα χημικά ίχνη του  καρκίνου στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μια μέρα η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του λάρυγγα συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και, γι' αυτό το λόγο, θεραπεύονται πιο δύσκολα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους, γι' αυτό ένα νέο τεστ αναπνοής θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στις προοπτικές θεραπείας.
Δημοσίευση σχολίου