Η μεγαλύτερη ανασκαφή του κόσμου πραγματοποιείται στο Αφγανιστάν

Σωστική ανασκαφή για την προστασία βουδιστικών μοναστηριών στην περιοχή Μes Aynak στο Αφγανιστάν αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανασκαφή του κόσμου.

To Mes Aynak, 25 χλ. ΒΑ της πρωτεύουσας Καμπούλ, είναι η δεύτερη μετά το Μπαμιγιάν και μαζί με τη Hadda βουδιστική θέση στο Αφγανιστάν. Σε μια άνυδρη περιοχή με πάμπλουτο υπέδαφος, χάρη στα ορυχεία χαλκού της που αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, υψώθηκαν μια σειρά από βουδιστικά μοναστήρια. Δεν είναι μάλιστα ξεκάθαρο αν τα μοναστήρια ξεκίνησαν για τις ανάγκες των εργατών στα ορυχεία ή το αντίθετο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τους χαλκωρύχους και τους μοναχούς διαδέχθηκαν το 1999 οι Ταλιμπάν, καθώς η θέση χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο εκπαίδευσης από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από το 2000 μέχρι το 2007 συνεχείς ήταν οι βανδαλισμοί του χώρου μέχρι που την περιοχή ανακάλυψαν οι Κινέζοι. Σήμερα, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει συμφωνήσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος από τον Μεταλλουργικό Όμιλο Κίνας. Έτσι, Κινέζοι εργάτες ήδη ζουν και εργάζονται στο χώρο, προετοιμάζοντας το υπόβαθρο για την εξώρυξη. Η αρχαιολογική διαδικασία λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως τμήμα της προετοιμασίας αυτής.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2009 στη θέση Gol Hamid αποκαλύπτοντας θολωτό παρεκκλήσιο, κελιά μοναχών, αποθήκες και αγαλμάτια του Βούδα από οπτή γη και ίχνη χρώματος, σε τμήμα μοναστικού συνόλου. Την περασμένη χρονιά η έρευνα συνεχίστηκε στη θέση Tepe Kafiriat σε μοναστικό συγκρότημα με οκτώ «στούπες» (πυργοειδείς λειψανοθήκες) γύρω από μια κεντρική «στούπα», κολοσσιαίο άγαλμα ξαπλωτού Βούδα, σπάνιο ξύλινο άγαλμα Βούδα και τοιχογραφίες. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των αρχαιοτήτων προς έρευνα, αν και η αρχαιολογική δραστηριότητα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα προβλέπεται να μεταφερθούν στο μουσείο της Καμπούλ ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εκθέσεις, με πρώτη την έκθεση “Along the Silk Road: Recent Excavations from Mes Aynak” που χρηματοδοιτήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία. Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή μουσείου στην περιοχή.

Στην ανασκαφή εργάζονται σήμερα 65 αρχαιολόγοι - από 35 που ήταν αρχικά - και 900 εργάτες, ενώ η περιοχή φυλάσσεται από δύναμη 1.600 στρατιωτών. Μέχρι σήμερα, το κόστος της ανασκαφής τοποθετείται στα 28 εκ. δολάρια, τα οποία προέρχονται από το υπουργείο μεταλλευμάτων του Αφγανιστάν και την κινέζικη εταιρεία. Οι Κινέζοι πρόκειται επίσης να στείλουν και αρχαιολόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή είχαν εργαστεί τη δεκαετία του ΄70 σοβιετικοί αρχαιολόγοι. Μαζί τους μάλιστα είχε εργαστεί ο τωρινός υφυπουργός ΜΜΕ και Πολιτισμού του Αφγανιστάν, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με τους Κινέζους.
Πηγή:arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :