Χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε γερμανικές εταιρείες

Εκατομμύρια ευρώ χρωστάει η Ελλάδα σε γερμανικές εταιρίες


"Η Ελλάδα δεν εξοφλεί τις οφειλές της σε γερμανικές εταιρείες", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η Ελλάδα κάνει επιλεκτικά στάση πληρωμών.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδη δημοσίευση από ανταπόκριση της στην Αθήνα φιλοξενεί δήλωση του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχει οφειλές 500 εκ. ευρώ προς γερμανικές εταιρείες και δεκαπλάσια χρέη προς άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

"Θα χαιρόμουν να μπορούσα να εξοφλήσω δια μιας τις οφειλές, δεν μπορώ όμως" φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Παπακωσταντίνου.

"Του Παπακωνσταντίνου τα χέρια είναι δεμένα", σημειώνει ο ανταποκριτής Γκερτ Χέλερ δεδομένου ότι βρίσκεται συνεχώς μπροστά στην πρόκληση από τη μια να καλύπτει όλο και νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και από την άλλη να αναζητά νέες δυνατότητας περικοπών.

Όσον αφορά το ύψος των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχουν οφειλές, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει το ύψος τους.

"Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών" δηλώνει ο υπουργός οικονομικών και συμπληρώνει: "Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και είμαστε υποχρεωμένοι να τα βγάλουμε πέρα με όσα έχουμε".

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη του 2010 το ελληνικό κράτος χρωστούσε σε επιχειρήσεις και ιδιώτες 5,35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σημερινό χρέος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς πολλές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν έγκαιρα ή με ακρίβεια το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική τους κατάσταση και η πρακτική αυτή του ελληνικού κράτους πλήττει την ελληνική οικονομία μεταξύ άλλων τον κατασκευαστικό τομέα.

Η εφημερίδα παραθέτει εντός πλαισίου τις γερμανικές επιχειρήσεις προς τις οποίες έχει οφειλές το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρωστά χρήματα στην κατασκευαστική Hochtief, που συμμετέχει σε δύο κατασκευαστικά έργα, την εταιρεία Siemens, στην οποία χρωστά ακόμα και για παροχές από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, στις φαρμακευτικές Boehringer, Merck και Bayer, καθώς και στην εταιρεία Fresenius.

Ενώ μέρος του χρέους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και την Fresenius, έχει πληρωθεί σε ομόλογα.
Δημοσίευση σχολίου