Αδιέξοδο στη Λιβύη βλέπουν οι ΗΠΑ

Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι παρόλο που οι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τις κανταφικές δυνάμεις, η διαμάχη οδεύει προς αδιέξοδο καθώς ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη ασκεί πιέσεις, πολιορκώντας την πόλη Μισράτα.
Το Μαρόκο δήλωσε ότι αναζητά πολιτική λύση στην κρίση, μετά τη συνάντηση Μαροκινών αξιωματούχων με εκπροσώπους του Καντάφι και των εξεγερμένων αυτήν την εβδομάδα.
Οι εξεγερμένοι καλωσόρισαν τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο τα δύο πρώτα αεροσκάφη που εστάλησαν στη Λιβύη επέστρεψαν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.
"Οδεύει σίγουρα προς αδιέξοδο", δήλωσε ο ναύαρχος Μάικ Μούλεν, επικεφαλής των διοικητών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. "Ταυτοχρόνως έχουμε αποδυναμώσει κάπου μεταξύ του 30 και του 40% τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του, τις ικανότητες της χερσαίας του δύναμης. Αυτές θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται με τον καιρό", σημείωσε.
Στη Μισράτα, τη μόνη μεγάλη πόλη που έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους στη δυτική Λιβύη, οι αντάρτες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο ενός κτιρίου, που υπήρξε η βάση του Καντάφι για ελεύθερους σκοπευτές και άλλα στρατεύματα.  Συντρίμμια, κατεστραμμένα τανκ και το πτώμα ενός στρατιώτη της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά στο κτίριο.
Οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει αρκετά ακόμη κτίρια που ανήκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις και απέρριψαν τους ισχυρισμούς των δυνάμεων του Καντάφι ότι ελέγχουν το 80% της Μισράτα.
Εκατοντάδες μαχητές και πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μισράτα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Τα τρόφιμα και φάρμακα τελειώνουν ενώ οι ουρές για καύσιμα είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι είναι εξαρτημένοι από τις γεννήτριες ενώ χιλιάδες ξένοι περιμένουν να φύγουν από τη χώρα.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος επισκέπτεται τη Βεγγάζη κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών ως "τη νόμιμη φωνή του λιβυκού λαού" και να μεταβιβάσει τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει στους Λίβυους εξεγερμένους.
Η Βεγγάζη είναι "ένα ζωντανό παράδειγμα, γεμάτο ελπίδα, αυτού που μπορεί να είναι μια ελεύθερη Λιβύη", σημείωσε, αναφερόμενος στην πόλη αυτή που είναι το προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
"Συναντήθηκα με όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους του συμβουλίου και επικροτώ την αξιοσημείωτη πρόοδο (που έχουν σημειώσει) στον αγώνα τους για την απελευθέρωση", επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι συναντήθηκε επίσης στην πόλη αυτή με εκπροσώπους της Δανίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ο Μακέιν ζήτησε επίσης το ΝΑΤΟ να εντείνει την αεροπορική του εκστρατεία κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης και σημείωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή εκπαίδευσης, όπλων και γνώσεων διοίκησης και ελέγχου για να βοηθήσουν στην πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :