Αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν ζητεί η Γαλλία

"Η Γαλλία δεν θέλει να αναστείλει τη Σένγκεν, τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά να επανεξετάσει τους όρους διασφάλισης σε ιδιαίτερες συνθήκες", δήλωσε ο Henri Guenot, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, Nicolas Sarkozy.

"Είναι θέμα λογικής. Δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Guenot στην τηλεοπτική εκπομπή "Dimanche soir politique", μια συμπαραγωγή του TFI, της εφημερίδας Le Monde και του πρακτορείου Daily Motion.

Επικαλούμενος χώρες όπως η Τυνησία όπου συνέβησαν εξεγέρσεις εναντίον απολυταρχικών καθεστώτων, ο σύμβουλος είπε: "Το διακύβευμα, είναι να τους βοηθήσουμε στο δρόμο της δημοκρατίας, όχι να τους βοηθήσουμε να αδειάσουν από τις ζωντανές τους δυνάμεις, μια αναφορά σε περίπου 20.000 Τυνήσιους που έφθασαν παράνομα στις ακτές της Ιταλίας από τον Ιανουάριο".

"Το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν μπορεί να είναι η μαζική μετανάστευση από το Νότο προς το Βορρά", επέμεινε ο Guenot.

Είπε πως "ο χώρος Σένγκεν, είναι να εμπιστεύεσαι στον καθένα την προστασία των εξωτερικών συνόρων (της Ευρώπης). Πρέπει να επανέλθουμε στο πνεύμα των συμφωνιών αυτών και να φροντίσουμε, ώστε οι ροές να διευθετηθούν".

"Η Γαλλία δεν θέλει να αναστείλει τη Σένγκεν", διαβεβαίωσε ο Guenot, προσθέτοντας πως "το Παρίσι θέλει να επανεξετάσει τους όρους διασφάλισης με τρόπο ώστε να μπορούμε, σε ιδιαίτερες καταστάσεις, να εγκαταστήσουμε ελέγχους στα εθνικά σύνορα όταν υπάρχουν εξαιρετικές καταστάσεις. Αυτή η λύση είναι λογική".

"Για να τεθεί σε λειτουργία αυτή η αναθεώρηση, θα χρειαστεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία", διευκρίνισε.

Εκτίμησε πως "την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας μία ερμηνεία λίγο πρόχειρη, η οποία στη συνέχεια παρερμηνεύθηκε".

Την Παρασκευή, η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Sarkozy σκέπτεται το ενδεχόμενο να επιτρέψει μια προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν, εκτιμώντας πως η διακυβέρνησή της είναι αδύναμη απέναντι στη συρροή στην Ευρώπη πλήθους μεταναστών προερχόμενων κυρίως από την Τυνησία μέσω Ιταλίας.

Η Γαλλία έχει εξοργιστεί από τη στάση της Ιταλίας, η οποία αποφάσισε να παραχωρήσει άδεια παραμονής έξι μηνών στους Τυνήσιους που φθάνουν στις ακτές της ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με φίλους και συγγενείς στη Γαλλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη μια γαλλο-ιταλική Σύνοδος Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :