Τι και ποιος είναι ο "Codex Alimentarius" (Παγκόσμιος Διατροφικός Κώδικας)

"Codex Alimentarius" στα Λατινικά σημαίνει "Κώδικας Τροφίμων" και πρόκειται για έναν παγκόσμιο πλέον Διατροφικό Κώδικα Ασφαλείας, που πρωτο-δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία της καταναλωτικής υγείας και την κατοχύρωση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε ο κώδικας αυτός είναι πως τα τρόφιμα που τίθενται στην αγορά είτε για τοπική κατανάλωση είτε για εξαγωγή πρέπει να είναι καλής ποιότητας, ασφαλή προς βρώση και δεν πρέπει να φέρουν νοσογόνους οργανισμούς, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ζώα ή τα φυτά στις χώρες εισαγωγής.

Τον "Codex Alimentarius" συγκρότησαν δύο οργανώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κι άρχισε να ισχύει επίσημα από το 1963 με σκοπό να διευκολύνει το διεθνές εμπόριο. Οι χώρες μέλη του "Κώδικα" οι οποίες συμμετέχουν στη σύνταξη των προτύπων και στην εφαρμογή τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο είναι 185 και πρόκειται για ένα διεθνώς χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αυτές.

Η ιστορία του "Κώδικα" έχει τις ρίζες της στην Αυστροουγγαρία του 1893. Διάφορα προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων, έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς μέχρι το 1918, όπου και διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία και αργότερα εμφανίστηκε και πάλι, μέσω του Fritz derMeer (προέδρου της εταιρίας I.G.FARBEN), με το εντελώς διαφορετικό πνεύμα, αυτό "του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή".
Η εταιρία I.G.FARBEN, ήταν κατασκευάστρια εταιρία όπλων και πυρομαχικών για το ναζιστικό στρατό, καθώς και του ειδικού αερίου μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στους θαλάμους αερίων. Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε. Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, πρότεινε την επαναφορά του "Code Alimentarius", ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής και ο "Κώδικας" επανενεργοποιήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ, το 1962 με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών. Η εταιρία του Fritz derMeer, τώρα πλέον έχει διασπαστεί σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: Bayer, Hoechst και Basf.

Τα χιλιάδες πρότυπα του "Κώδικα" μπορούν να είναι γενικά ή εστιασμένα σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τα γενικά πρότυπα περιλαμβάνουν όσα σχετίζονται με: την υγιεινή, τις ετικέτες, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων, τις επιθεωρήσεις των εισαγωγών και εξαγωγών και τα συστήματα πιστοποίησης, τις μεθόδους ανάλυσης και δειγματοληψίας, τα πρόσθετα τροφίμων, τους μολυσματικούς παράγοντες και τη διατροφή και τα τρόφιμα για ειδικές διαιτητικές χρήσεις. Τα συγκεκριμένα πρότυπα αφορούν: όλους τους τύπους τροφίμων και σχετικών προϊόντων, από τα φρέσκα, κατεψυγμένα και επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά και τα όσπρια, έως τα λίπη και τα έλαια, τα ψάρια, το κρέας, τη ζάχαρη, το κακάο και τη σοκολάτα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά.


Τα πρότυπά του "Κώδικα" συντάσσονται από διάφορες αρμόδιες υποεπιτροπές, τα οποία στη συνέχεια υιοθετούνται από ένα διακυβερνητικό σώμα όπου όλες οι χώρες-μέλη έχουν ψήφο, την "Επιτροπή του Codex Alimentarius"
Εάν η Επιτροπή του "Κώδικα" υιοθετήσει ένα προσχέδιο προτύπου, τότε αυτό στέλνεται στις κυβερνήσεις επανειλημένα με μια "βήμα προς βήμα" διαδικασία, η οποία οδηγεί στο τελικό προσχέδιο που γίνεται πρότυπο του "Κώδικα". Ο αριθμός των βημάτων ποικίλλει από πέντε ώς οκτώ και αυτό μπορεί να διαρκέσει διάφορα έτη. Μόλις υιοθετηθεί από την Επιτροπή του "Κώδικα", το πρότυπο προστίθεται στον "Codex Alimentarius" - τον "Παγκόσμιο Κώδικα Τροφίμων".


Η επιρροή του "Codex Alimentarius" επεκτείνεται διαρκώς σε κάθε ήπειρο αφού ακόμα και οι εθνικοί και οι τοπικοί διατροφικοί νόμοι και κανόνες έχουν ως αφετηρία τους σχεδόν πάντα τα πρότυπά του. Τα πρότυπα που υιοθετούνταν από τον "Κώδικα" μέχρι το 2008 αν και δεν ήταν δεσμευτικά έφεραν πολύ βάρος και αναγνωρίζονταν ως απόλυτα βασισμένα στην επιστήμη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αναφερόταν στα πρότυπα του "Κώδικα" στην προσπάθεια επίλυσης εμπορικών διαφωνιών που αφορούσαν τα είδη διατροφής ή τα προϊόντα τροφίμων.

Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της επιτροπής, και ψηφίστηκε ο νέος τροποποιημένος "Κώδικας" (Νόμος S-510) οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του "Κώδικα" γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου). Κάθε χώρα που θα υποδεχτεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με κανένα τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών. Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει και επιπλέον η χώρα εκείνη δε θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής. Η Ελλάδα εκτός του ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ, είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι ο επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Στην Ελλάδα εισάγουμε το 60% της διατροφής μας και καταλαβαίνετε πως είμαστε τα καλύτερα πειραματόζωα, αφού μια αντίσταση στον κώδικα θα σήμαινε αυτομάτως οικονομική καταστροφή. Λύση υπάρχει αν αξιοποιήσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα εξασφάλισης και διαβίωσης του αγρότη κι έτσι η γη ηθελημένα ερημώνει έως ότου δοθεί μια νύχτα σε επιτηδείους. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα (πρόεδρος ΕΦΕΤ κ.α.), ως συνήθως γνωρίζουν, αλλά τηρούν σιγή ιχθύος.

Με την εφαρμογή του "Κώδικα", οι βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητές θα είναι θεραπευτικές. Ο νέος κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα, οι οποίες λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα η δοσολογία θα περιορίζεται μονό στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Η θεραπεία θα υπάρχει με άλλα φάρμακα των εταιριών, τα οποία θα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής, μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα "τοξική" ουσία. Η λίστα των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένη.

Εκτός του ότι ο κώδικας θα θέσει εκτός λίστας, σημαντικά συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή, την ίδια στιγμή προστίθενται στην επιτρεπόμενη λίστα κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο, το οποίο παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται (το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί κ μπορούσες έτσι εύκολα να τους ελέγξεις και να τους χειραγωγήσεις. Πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες κ αρκετά κράτη πλέον φθοριώνουν το νερό).

Πέρα από τη λίστα των παράνομων "τοξικών" συστατικών των τροφών, η "Επιτροπή Alimentarius" ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και ζώα που θα παράγουν την τροφή μας. Ο νέος "Κώδικας" προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικής "Monsato". Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη. Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά. Ο "Κώδικας" απαιτεί κάθε είδους τροφή να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός και αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο. Ο κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον βιολογικά θα θεωρούνται, όταν και σε αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα (αυξητικές ορμόνες κτλ.). Έτσι λοιπόν η έννοια του σημερινού βιολογικού προϊόντος θα χαθεί αφού οποίος θέλει θα το "βαφτίζει" βιολογικό.

Ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα εντομοκτόνα όπως το "DDT", για το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί σάλος όταν αποδείχτηκε η καρκινογόνα επίδρασή του, θα εισαχθούν και πάλι στο εμπόριο. Το DDT, η διελδρίνη, η αλδρίνη, το εξαχλωροβενζόλιο και το camphechlor κρίθηκαν από 176 χώρες επικίνδυνα και απαγορευτήκαν το 1991 στη σύνοδο της Στοκχόλμης. Και όμως, επιστρέφουν κανονικά και με νόμο, 7 από τα 9 απαγορευμένα επικίνδυνα εντομοκτόνα. Πολλές λειτουργίες και συστήματα ενζύμων του ανθρώπου μοιάζουν με αυτά των εντόμων, οπότε διαφορές παθήσεις που οφείλονται στην υποδιατροφή και στους προαναφερθέντες παράγοντες, είναι οι πλέον επικερδείς όπως ο καρκίνος, ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Άλλη μια ουσία που θα επιτρέπεται με το νέο κώδικα, είναι η αφλατοξίνη, καθώς επίσης και η συσσώρευσή της σε υψηλά ποσοστά στο γάλα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι η δεύτερη πιο καρκινογόνα και συναντάται σε μουχλιασμένες ζωικές τροφές.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' τον "Κώδικα" φτάνει να σκεφτεί ότι ο εμπνευστής του, ήταν ο ιδρυτής τριών πανίσχυρων σήμερα φαρμακοβιομηχανιών.

Ο "Κώδικας Διατροφής" εδώ και περισσότερο από 10 χρονιά επιταχύνεται και επεκτείνεται. Όπως προαναφέραμε ήδη 185 χώρες έχουν ενσωματώσει τον κώδικα διατροφής στα νομικά τους συστήματα. Οι συνέπειες της πλήρης εφαρμογής του (αν καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις), θα είναι καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα και γενικά για τη ζωή μας. Προς το παρόν γίνονται "νουθετήσεις" με οδηγίες προς τα κράτη και με θέσπιση νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ' το 2017 να δούμε πράματα και θάματα. Από 1 Απριλίου 2011 μπήκε σε εφαρμογή μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα εφαρμοστεί και απ' την Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από "επιτροπή", κατά τον προσφιλή τρόπο..., προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία. Απ' τις 1 Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρονιά δόθηκε περιθώριο κατοχύρωσης φυτικών προϊόντων. Κατοχυρώθηκαν λοιπόν μόλις 183. Μόνο αυτά τα προϊόντα αποτελούν εμπορεύσιμο είδος και το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι παράνομο, επομένως δε θα υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων. Αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με το νόμο. Ναι, π.χ.  μπορεί να μηνυθεί μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί της και αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια κτλ. (...)

Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της φύσης. Εφόσον όμως εμπορευθούν ως εκχύλισμα, η επεξεργασία, η συσκευασία κτλ από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ανεβάζει 1000 φορές πάνω την αξία τους. Από 1 στρέμμα ελληνικής αγρίας φύσεως η φαρμακευτική εταιρία υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000-20000. Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις "περιοχές νατούρα" οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%. Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες να παραδοθούν προς εκμετάλλευση σε φαρμακευτικές και λοιπές εταιρίες και για τον ίδιο λόγο πρέπει να σκεφτούμε αν είναι τυχαία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών καθώς εμπεριέχει ορούς που τείνουν στα παραπάνω.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι ενέργειες του πρωθυπουργού μας Γ.Α.Π. που δε χάνει ευκαιρία να δίνει πρώτος το "καλό" παράδειγμα και να αποδεικνύει για... ποιους δουλεύει. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένου σπόρου πατάτας, ειδικώς για τη χωρά μας και όχι για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Έρευνες έδειξαν πως ο μεταλλαγμένος αυτός σπόρος πατάτας προκαλεί γεννητικές μεταλλάξεις...

Δημοσίευση σχολίου