H Μόσχα είναι σε θέση να προστατεύσει το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης εντός της επικράτειάς της

H Μόσχα είναι σε θέση να προστατεύσει το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης από τις πυραυλικές απειλές, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της άμυνας εντός της επικράτειάς της, είπε ο αντισυνταγματάρχης των ρωσικών διαστημικών δυνάμεων Lt. Gen. Oleg Ostapenko.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη στοιχείων της αντιπυραυλικής άμυνας εκτός της Ρωσίας, ως τμήμα της ευρωπαϊκής ασπίδας που θα δημιουργηθεί μαζί με το ΝΑΤΟ, είπε ο Ostapenko στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Υπάρχει η δυνατότητα και άλλα κράτη να μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του ρωσικού τομέα της ασπίδας.

Ο ρωσικός στρατός εξετάζει μια πρόταση κατά την οποία η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καλύπτουν ορισμένα τμήματα της επικράτειας, όπου και θα είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση επίθεσης, για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση της πυραυλικής άμυνας πρέπει να παρθούν, "σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες εντός ενός ενιαίου κέντρου πληροφοριών", σύμφωνα με τον στρατηγό.

Χάρη στη γεωγραφική θέση της Ρωσίας, "είμαστε σε θέση να παρέχουμε προστασία κατά βλημάτων στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, καθώς επίσης και στις θάλασσες της Μαύρης, της Βαλτικής και του Μπάρεντς", φέρεται να έχει δηλώσει σε ένα "εσωτερικό" υπηρεσιακό φάξ, ο Ostapenko. Μια τομεακή προσέγγιση για το νέο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα, που προωθείται από τη Ρωσία, θα βοηθήσει ουσιαστικά, στην αντίδραση έναντι των πυραυλικών απειλών επαρκώς και γρήγορα, ανέφερε.

Η Ρωσία θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων εγκαίρως, όχι μόνο από περιοχές της Μέσης Ανατολής, αλλά και από "ολόκληρη την ανατολική κατεύθυνση".

Η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει την αρχιτεκτονική για την από κοινού αντιπυραυλική ασπίδα. Αμφότεροι οι ρώσοι και οι ειδικοί πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την αντίληψη και την ανάπτυξη του κάθε προγράμματος όσον αφορά τα ραντάρ και τους πυραύλους αναχαίτισης, είπε ο Ostapenko.

Παράλληλα η ρωσική ηγεσία έχει προειδοποιήσει ότι, ενώ προτίθεται να δημιουργήσει μια κοινή αντιπυραυλική ασπίδα με το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που αυτά τα σχέδια αποτύχουν να υλοποιηθούν, η Μόσχα θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Όμως αν τελικά προχωρήσουν σε συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, τόσο στη Μόσχα και όσο και οι συμμαχικές δυνάμεις, θα είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες. Η Ρωσία θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το έδαφος στο οποίο "το ΝΑΤΟ νωρίτερα προγραμμάτιζε την κάλυψή του με τις δικές του δυνάμεις", σημείωσε ο στρατηγός.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ προωθεί δύο ανεξάρτητα, αλλά καλά συντονισμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει προτείνει ότι ένα ενιαίο σύστημα ευρωπαϊκής ΑΒΜ, πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την "τομεακή αρχή" που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα αμυντικά μέσα τόσο της συμμαχίας όσο και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :