Αποκαλύψεις Wikileaks για νέες τρομοκρατικές ενέργειες

Μια μικρή ομάδα μελών της Αλ Κάιντα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ωστόσο οι επίδοξοι τρομοκράτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα New York Times.

Η ομάδα αυτή είχε σχηματιστεί γύρω από τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων, τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ. Στόχος τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν να προετοιμάσουν επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής.

Το βράδυ της Κυριακής ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης -κυρίως σε εφημερίδες- στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2002-2009 που αφορούν τους 704 από τους 779 άνδρες οι οποίοι πέρασαν από τη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Στο σημερινό φύλλο της η New York Times εξηγεί ότι ο Σαϊφουλάχ Παράτσα, ένας από τους 172 άνδρες που εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο, είχε την ιδέα να εισάγει στις ΗΠΑ πλαστικά εκρηκτικά μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο που μετέφεραν γυναικεία και παιδικά ενδύματα.

Στα έγγραφα αναφέρονται και άλλα σχέδια που μελετούσαν ο Μοχάμεντ και οι συνεργοί του, όπως ένα κύμα επιθέσεων εναντίον αεροπλάνων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, την ανατίναξη ενός διαμερίσματος ή ενός βενζινάδικου ή ακόμη και το να κόψουν τα καλώδια της γέφυρας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.
Δημοσίευση σχολίου