Έρχεται και νέος φόρος 1 εκατ. πρόστιμα για το κάπνισμα

Θα επιβληθεί και ένας νέος φόρος στην τιμή των τσιγάρων, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας, μετά από πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα επιβληθεί και ένας νέος φόρος στην τιμή των τσιγάρων, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας, μετά από πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε μετά από 23.804 καταγγελίες και 38.754 ελέγχους έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα 2.151 πρόστιμα. Και μαζί μ' αυτά, το 4% των συστηματικών καπνιστών έκοψε το τσιγάρο μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί νέος φόρος στην τιμή του τσιγάρου μετά από πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εθνικό ταμείο σε κάθε χώρα για την ενίσχυση των δράσεων κατά του καπνίσματος.

Μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη - όπως ομολόγησε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου -ωστόσο φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, έκανε λόγο για το μιμητισμό, αλλά και το κακό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του τσιγάρου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια νοσηλεύτρια που καπνίζει, είναι σαν να κάνει μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν τηρούν το νόμο ανέρχονται στο ένα εκατ. ευρώ, ενώ -όπως είπε η κ. Κρεμαστινού- στη γραμμή 1142 έχουν γίνει, μέχρι τώρα, 23.000 καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.
www.tvxs.gr
Δημοσίευση σχολίου