Τα 4 βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης σύμφωνα με το Reuters

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή.
Στην ανάλυση που δημοσιεύει το Reuters και υπογράφουν οι αρθρογράφοι Hugo Dixon και Neil Unmack, επισημαίνονται οι ανησυχίες για μια δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Lehman Brothers από την ωρολογιακή βόμβα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα διατυπώνεται μία ξεκάθαρη πρόταση με 4 βήματα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η ανάλυση αναφέρει: "Η λιτότητα που απαιτείται από την Ελλάδα θα συνθλίψει την οικονομία της χώρας σε ύφεση για τα επόμενα χρόνια. Κάθε μήνας που περνά, όλο και περισσότερα κεφάλαια από το πακέτο στήριξης χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρεών στον ιδιωτικό τομέα".

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να προσχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επαναληφθεί μία κρίση τύπου Lehman Brothers

Τα βήματα
1. "Να αποφασιστεί ένα "κούρεμα" της τάξεως του 40%, ώστε το δανειακό βάρος της Ελλάδας να περιοριστεί ελάχιστα κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Τα χρέη θα παραμείνουν σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώστε η κυβέρνηση να έχει κίνητρο για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

2. Να υπάρξει αναδιάρθρωση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μην καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αυτό μπορεί να συμβεί με κεφάλαια στήριξης της τάξεως των 15-20 δις. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 130 δις. ευρώ που θα "γλιτώσει" η Ελλάδα με την αναδιάρθρωση των χρεών της

3. Να υπάρξει αναδιάρθρωση κεφαλαίων στις αδύναμες τράπεζες άλλων χωρών. Τέτοιες κινήσεις έχουν ήδη γίνει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μένει να αντιμετωπιστεί το θέμα των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που έχουν έκθεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως και των ισπανικών ταμιευτηρίων.

4. Να παρασχεθεί μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση στις τράπεζες στην περίπτωση που αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες, που οδήγησαν στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την Lehman Brothers".

Δεν υπάρχουν σχόλια :