Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες του κόσμου!

Σήμερα στις 8 του Μαΐου οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή διαφορετική από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει τον άνθρωπο που μας χάρισε ζωή και μας έφερε στον κόσμο. Τη μητέρα μας! 

Η Γιορτή της Μητέρας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει την Γιορτή της Μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στην Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο.
 
Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία με μια άλλη εκδοχή ως "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Στις ΗΠΑ έγινε επίσημα εθνική γιορτή το 1914 με προεδρικό διάταγμα και όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας. Αυτό οφείλεται στην Ana Jarvis, από την Φιλαδέλφεια,η οποία θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε μια εκστρατεία το 1907-1908 για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.

Όμως, με το πέρασμα των χρόνων, η Γιορτή της Μητέρας έχασε το νόημα και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα με τον οποίο ξεκίνησε, καθώς μετατράπηκε σε μια εμπορική και διαφημιστική γιορτή, εξυπηρετώντας τα καταναλωτικά ένστικτα των ανθρώπων.
 
Η προσφορά λουλουδιών των πρώτων χρόνων της γιορτής πέρασε γρήγορα στις ανθοδέσμες και στις γλάστρες, ενώ οι σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ έχουν πλέον εμπορευματοποιήσει την εκδήλωση αγνών συναισθημάτων, προωθώντας τα τελευταία χρόνια και άλλα δώρα μικρής, αλλά και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας.

Εμείς εδώ από το RELEASE GREECE αφιερώνουμε σε όλες τις μητέρες και τα παιδιά του κόσμου, τους στίχους του γνωστού ποιήματος του Α. Βλάχου
"Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
-Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρης την καρδιά
να ρίξω να την φάη το σκυλί μου

Τρέχει ο νειός, την μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβά και ξεριζώνει
και τρέχει να την πάη μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νειός κατάχαμα με δαύτη.

Κυλάει ο γυιός και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίη και να μιλάη.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
-Εχτύπησες, αγόρι μου;…και κλαίει!
"
Χρόνια Πολλά!
Δημοσίευση σχολίου