Κλιματικές αλλαγές – η μεγάλη μπίζνα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2020 θα επενδυθούν μέχρι και 472 δις ευρώ για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις κλιματολογικές αλλαγές. Όπου υπάρχει όμως χρήμα υπάρχει και διαφθορά προειδοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια.

Οι απάτες με τις βεβαιώσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η παράνομη αποψίλωση των δασών είναι μόνο δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη διαφθορά που σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές, όπως προκύπτει από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο. Αυτό που χρειάζεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πιο ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλώνει η Έντα Μίλερ, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία:

"Έχουμε τεράστια μέσα στη διάθεσή μας, δημόσια και ιδιωτικά, για την προστασία του κλίματος. Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις προσπάθειές στην προστασία του κλίματος, αλλά και απέναντι στην απάτη και στη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα. Πόσα χρήματα υπάρχουν, που πηγαίνουν, πώς κλείνονται τα συμβόλαια"

Το πόσο ελκυστική είναι η αγορά που σχετίζεται με το εμπόριο ρύπων αποδεικνύεται για παράδειγμα από τις κλοπές πιστοποιητικών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκδίδει η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Χένρι Ντέρβεντ, διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Εμπορίου Εκπομπών Ρύπων, δεν είναι και τόσο δύσκολο να κλαπούν τέτοια πιστοποιητικά:

"Τα στάνταρτ ασφαλείας στις διάφορες χώρες δεν είναι επαρκή. Μερικές υπηρεσίες καταγραφής ρύπων δεν κάνουν καν έρευνες για αυτούς που θέλουν να ανοίξουν ένα λογαριασμό".

Χαμηλά στάνταρτ ασφαλείας
Χάκερ κατάφεραν μέσω του διαδικτύου να κλέψουν πιστοποιητικά τον περασμένο Ιανουάριο από την Τσεχία, την Αυστρία, στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Πιστοποιητικά ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κλοπές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η ΕΕ είχε ήδη επιστήσει την προσοχή στα κράτη μέλη στα κενά που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, λέει ο Χένρι Ντέρβεντ:

"Στο μέλλον θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί δεν θα έχουμε πια αυτό το γελοίο σύστημα των 27 διαφορετικών υπηρεσιών, αλλά θα έχουμε μια κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία καταγραφής, η οποία θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχεται".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2010 θα επενδυθούν μέχρι και 472 δις ευρώ για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις κλιματολογικές αλλαγές. Η Διεθνής Διαφάνεια σε συνεργασία με την επίσης μη κυβερνητική οργάνωση Germanwatch που παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα την ετήσια έκθεση στο Βερολίνο προειδοποιούν πως μόνο η πλήρης διαφάνεια και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να προστατεύσουν από τη διαφθορά και κάλεσαν την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει το θέμα σε άμεση προτεραιότητα και να το αναλάβει προσωπικά.
www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια :