Οι κατασχεμένοι Κούροι επιστρέφουν στο σπίτι τους

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου επιστρέφουν οι δύο Κούροι που είχαν κατασχεθεί σε χέρια αρχαιοκαπήλων τον Οκτώβριο του 2010 και έκτοτε βρίσκονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Στην Κόρινθο οι Κούροι θα συγκολληθούν, θα συντηρηθούν γενικότερα και στο τέλος θα εκτεθούν, αφού προηγουμένως θα ετοιμαστεί ειδικός χώρος για τους υποδεχθεί. Επίσης....
θα γίνει ειδική αντισεισμική μελέτη προκειμένου τα δύο αρχαϊκά γλυπτά να εκτεθούν στο μουσείο με ασφάλεια.

Την απόφαση έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη να διευκρινίζει ότι είναι θέμα αρχής η επιστροφή των αρχαιοτήτων στον χώρο όπου ανακαλύφθηκαν, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και με την Κόρη της Καλύμνου, που γύρισε στο Μουσείο του νησιού. Το αίτημα της επιστροφής είχε διατυπώσει άλλωστε και η τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, στην περιοχή Κλένια Κορίνθου, όπου τοποθετείται η αρχαία Τενέα και όπου οι λαθρανασκαφείς είχαν ανακαλύψει τους Κούρους, η αρχαιολογική έρευνα η οποία συνεχίζεται, έχει φέρει στο φως ως σήμερα, 68 αρχαίους τάφους. Πρόκειται δηλαδή για ένα αρχαίο νεκροταφείο το οποίο χρονολογείται στην ίδια εποχή με αυτή των Κούρων, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Εκεί η ανασκαφή της ΛΖ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει και τα ελλείποντα – αρχικώς - τμήματα των δύο αγαλμάτων, συγκεκριμένα τα δεξιά άκρα τους.
το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :