Ερευνητές μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα σε νευρώνες

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ανακοίνωσε ότι κατάφερε να μετατρέψει δερματικά κύτταρα ανθρώπου σε νευρώνες.

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με διαδικασία μέσω της οποίας το DNA μεταγράφεται σε εμβρυικά δερματικά κύτταρα για τη δημιουργία κυττάρων που δρούσαν σαν νευρώνες.

Η τεχνική είχε ήδη προηγουμένως δοκιμαστεί σε ποντίκια, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό ‘Nature’.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νευρολογική έρευνα και για να δημιουργηθούν νευρώνες για μεταμόσχευση.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, η τεχνική δεν αφορούσε τον επαναπρογραμματισμό των δερματικών κυττάρων σε βλαστικά κύτταρα αλλά την άμεση μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε νευρώνες.

Ο ερευνητής Marius Wernig, από το Stanford University School of Medicine, δήλωσε ότι έδειξε πως είναι πιθανό να μετατραπούν τα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα άμεσα σε νευρώνες που μοιάζουν και δρουν σα νευρώνες που συνήθως υπάρχουν μόνο στον εγκέφαλο.

Ο Καθηγητής Wernig ανέφερε ότι υπήρχαν παραδείγματα στα οποία εξειδικευμένα κύτταρα μετατράπηκαν σε παρόμοια κυτταρικά είδη αλλά εκτιμά ότι είναι το πρώτο παράδειγμα όπου κύτταρα έχουν υποστεί τόσο ριζική μετατροπή.

Πιστεύει ότι η άμεση εφαρμογή θα είναι σε παθήσεις όπου δερματικά κύτταρα ασθενούς με νευρολογική νόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων νευρώνων για έρευνα.

Είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξουμε στον εγκέφαλο. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει σε μοριακό επίπεδο είναι εφικτό μετά το θάνατο του ασθενούς όταν η νόσος είναι συνήθως στα τελικά στάδια και δεν υπάρχει ευκαιρία να δει κάποιος πώς εξελίσσεται.

Η τεχνική θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέοι νευρώνες που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, δήλωσε.

Έχοντας δημιουργηθεί από το δέρμα του ασθενή τα συγκεκριμένα κύτταρα θα ταίριαζαν με τον ασθενή αν και θα υπήρχαν πολλά εμπόδια για να ξεπεραστούν.
"Nature" 

Δεν υπάρχουν σχόλια :