Νέο τηλεσκόπιο τρίτης γενιάς για την παρατήρηση κοσμικών συμβάντων

Ευρωπαίοι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του CERN, κατασκευάζουν ένα υπόγειο τηλεσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας, που θα ονομάζεται "Αϊνστάιν", το οποίο για πρώτη φορά θα είναι σε θέση να κάνει απευθείας ακριβείς παρατηρήσεις και μετρήσεις των βαρυτικών κυμάτων, που σύμφωνα με τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν δημιουργούνται από μεγάλα κοσμικά συμβάντα.

Σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του "Αϊνστάιν", τα βαρυτικά κύματα δημιουργούνται στο σύμπαν από μεγάλα κοσμικά συμβάντα, όπως το αρχικό "Μπιγκ Μπανγκ", οι μαύρες τρύπες και οι εκρήξεις σούπερ-νόβα.

Η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί το νέο προηγμένης τεχνολογίας τηλεσκόπιο που αναμένεται να είναι έτοιμο γύρω στο 2025 και να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχετικές παρατηρήσεις του σύμπαντος, καθώς θα είναι 100 φορές πιο ακριβές από τα υπάρχοντα ανάλογα όργανα ανίχνευσης, δεν έχει επιλεγεί ακόμα.

Το νέο τηλεσκόπιο θα διαθέτει δύο τεράστιους βραχίονες, μήκους δέκα χιλιομέτρων ο καθένας, συνδεδεμένους υπό γωνία μεταξύ τους, που με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ θα συλλαμβάνουν τις ανεπαίσθητες μεταβολές, θα βρίσκεται σε τούνελ βάθους 100 έως 200 μέτρων, για να μειωθούν οι συνέπειες των σεισμικών κυμάτων της Γης και θα μπορεί να λειτουργεί ακόμα και σε πολύ χαμηλές συχνότητες (1 - 100 Hz), καλύπτοντας πλέον όλη τη γκάμα βαρυτικών συχνοτήτων που μπορεί να μετρηθεί στον πλανήτη μας (1 Hz - 10 kHz).

Το κόστος της κατασκευής του τηλεσκόπιου που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το CERN, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες 17 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :