Μελετούν αυξήσεις στα φθηνά τσιγάρα

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ στα φθηνά τσιγάρα όπως και στα «στριφτά» (στα οποία τα τελευταία χρόνια υπάρχει µεγάλη στροφή των καπνιστών) θα φέρει, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, η αλλαγή της δοµής του φόρου στα καπνικά προϊόντα που µελετά το υπουργείο Οικονοµικών.

Σήµερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα είναι κυρίως αναλογικός και λιγότερο πάγιος, δηλαδή όσο µεγαλύτερη είναι η τιµή ενός πακέτου τόσο µεγαλύτερος είναι και ο φόρος.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι ο πάγιος φόρος από το 15% σήµερα να αυξηθεί σηµαντικά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσµα να ακριβύνουν όλα τα φθηνά σήµατα, που κατά κύριο λόγο παράγονται από ελληνικές καπνοβιοµηχανίες.

Παράγοντες του χώρου εκτιµούν ότι το υπουργείο θέλει να βάλει στα ταµεία του ∆ηµοσίου έσοδα κυρίως από τα φθηνά σήµατα και από τα «στριφτά» τσιγάρα, οι πωλήσεις των οποίων (ειδικά σε κάποια σήµατα) αυξάνονται µε διψήφια ποσοστά τον τελευταίο χρόνο. Το σκεπτικό του υπουργείου Οικονοµικών, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι πως η αύξηση στα ακριβά πακέτα (οι τιµές τους κινούνται στο επίπεδο των 4 ευρώ) θα επιφέρει µεγάλο πλήγµα στις καπνοβιοµηχανίες που τα παράγουν, αντίθετα µε ό,τι θα συµβεί αν ανατιµηθεί ένα φθηνό σήµα (για παράδειγµα, µε τιµή γύρω στα 2 ευρώ), αφού η αύξηση µπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από την αγορά.

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ. ∆ιαφορετική, ωστόσο, είναι η άποψη παραγόντων της ελληνικής καπνοβιοµηχανίας. Οπως σηµειώνουν, σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει σε σηµαντική αύξηση του πάγιου φόρου και ακριβύνουν τα φθηνά σήµατα (όπως και τα «στριφτά»), πολλοί καταναλωτές θα κόψουν το κάπνισµα, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί πολύ η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, τάση που έχει διογκωθεί από τις αρχές του 2010 (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Σ∆ΟΕ), οπότε και ξεκίνησαν οι µαζικές αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Εποµένως, σε µια τέτοια περίπτωση τα έσοδα του ∆ηµοσίου, αντί να αυξηθούν όπως προσδοκά το υπουργείο, θα µειωθούν.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :