Εργατική Πρωτομαγιά


Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα ξεκούρασης για εμάς, αλλά πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους που πάλεψαν σκληρά και διεκδίκησαν το οχτάωρο και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Οι εργάτες του Σικάγο επαναστάτησαν το 1886. αν και η πάλη για την καθιέρωση του οχτάωρου είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1860. Οι άνθρωποι εκείνο το Σάββατο μαζεύονταν στην Haymarket Square και ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει βίαια αυτή την ειρηνική συγκέντρωση, εκτοξεύτηκε μια βόμβα σκοτώνοντας 70 αστυνομικούς. Τότε αυτοί άνοιξαν πυρ προς το πλήθος σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες και μη έχοντας στοιχεία για το ποιος έριξε την βόμβα συνέλαβαν 8 ηγέτες του εργατικού κινήματος. Δικάζοντας τις ιδέες παρά τις πράξεις, οι δικαστές τους καταδίκασαν σε θάνατο δι' απαγχονισμού, δηλαδή κρεμάλας. Οι βασικοί κατηγορούμενοι ήταν οι August Spies, Adold Fischer, George Engel και Αlbert Parsons και η ποινή τους εκτελέσθηκε στις 11 Νοέμβρη του 1887. Στην κηδεία τους έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες πορείες που είχε γνωρίσει το Σικάγο. Όσο για τους Samuel Fielden, Oscar Neebe και Michael Schwab. ο κυβερνήτης μία ημέρα πριν την εκτέλεση, μετέτρεψε την ποινή τους σε ισόβια κάθειρξη. Ο Louis Lingg απελπισμένος, βρέθηκε νεκρός στο κελί του πριν προλάβει να οδηγηθεί στην αγχόνη.

Το Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού για να τιμήσει τα θύματα της αιματηρής απεργίας, καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως μέρα γιορτής της εργατικής τάξης.

Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία καθιέρωσε το οχτάωρο την 1η Μαΐου του 1886. Μάλιστα, καλούσε όλα τα εργατικά συνδικάτα να ακολουθήσουν αυτή την οδηγία απαρέγκλιτα. Όπως ήταν φυσικό το ψήφισμα βρήκε άμεσα υποστήριξη από το σύνολο της εργατικής τάξης, η οποία αναγκαζόταν να δουλεύει δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες ημερησίως.

Έτσι, η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας οργάνωσε μαζική απεργία την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο και 350.000 εργάτες απ' όλη την χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το σύνθημα ξεχύνονταν ταυτόχρονα και ρυθμικά από τα χείλη των ανθρώπων και η ελπίδα ήταν χαραγμένη στα πρόσωπά τους: "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνος". Οι εργάτες διεκδικούσαν το οχτάωρο αλλά οι εργοδότες είχαν αντίθετη γνώμη. Έτσι σε συνεργασία με την αστυνομία, την εθνοφρουρά και τους οπλισμένους μπράβους που είχαν προσλάβει αντέδρασαν έντονα. Έτσι άρχισε ο αγώνας που μας λύτρωσε όλους από τα βασανιστικά ωράρια δουλειάς με τις θυσίες και τα αιματοβαμμένα πουκάμισα των ηρώων που θυσιάστηκαν για εμάς.

Γι' αυτό λοιπόν αυτήν την Πρωτομαγιά και κάθε άλλη Πρωτομαγιά, εκτός από τα στεφάνια που φτιάχνουμε με τα λουλούδια πρέπει να να θυμόμαστε και τον αγώνα εκείνων των ανθρώπων για να είμαστε τώρα πιο ξεκούραστοι και ελεύθεροι από τις 12 ή και 14 ώρες που δούλευαν ημερησίως τότε...


Δημοσίευση σχολίου