Πάμε για "Υπατία" και στο Λαύριο!

Παραδόθηκε την Τρίτη στο Λαύριο από το υπουργείο Υγείας ο οικισμός προσωρινής διαμονής αιτούντων άσυλο. Οι μετανάστες, ωστόσο, αρνούνται να μεταστεγασθούν, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο που προκύπτει από την παραμονή τους σε ακατάλληλο κτίριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση του υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, και του γενικού γραμματέα Πρόνοιας, Γιώργου Κατριβάνου, με εκπροσώπους μεταναστών αιτούντων άσυλο, τον περασμένο Νοέμβριο, η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία οικισμού πλησίον του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, προκειμένου να μεταστεγασθούν 100 εξ αυτών.

Η άμεση ανάγκη για μεταστέγαση των αιτούντων άσυλο προέκυψε από το γεγονός ότι το κτίριο Α', στο οποίο έως σήμερα διαμένουν, έχει κριθεί στατικά ανεπαρκές, κατόπιν αυτοψίας των τεχνικών υπηρεσιών, και πρέπει να εκκενωθεί.

Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας παρέδωσε τον οικισμό που κατασκευάστηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λαυρεωτικής σε οικόπεδο παραχωρημένο από το δήμο. Την ευθύνη για τη διαχείριση και εύρυθμη λειτουργία του οικισμού θα έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Μάλιστα, το υπουργείο έλαβε υπόψη τα αιτήματα των αιτούντων άσυλο αναφορικά με τη διαμόρφωση του χώρου, όπως π.χ. η περιμετρική περίφραξη.

Ήδη, από την 26/5/2011, οι Κούρδοι αιτούντες άσυλο έχουν ενημερωθεί, από το διευθυντή του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η μεταστέγασή τους στους προκατασκευασμένους οικίσκους.

"Εντούτοις, επί της παρούσης και σε συνέχεια συνάντησης αντιπροσωπείας αυτών με το γενικό γραμματέα Πρόνοιας, διαπιστώνεται άρνηση να μεταστεγασθούν, γεγονός το οποίο αφενός ακυρώνει οποιαδήποτε προηγούμενη συνεννόηση είχε επέλθει μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιδίων και αφετέρου επιτείνει τον κίνδυνο, που προκύπτει από την παραμονή τους στο ακατάλληλο κτίριο" καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :