Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σταμάτησε τη λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε την Παρασκευή ότι έβαλε σε εφαρμογή ένα βοηθητικό πρόγραμμα για να σταματήσει τρεις αντιδραστήρες σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην κεντρική Ιαπωνία, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και τσουνάμι.

Ο Πρωθυπουργός Naoto Kan δήλωσε ότι το μέτρο αυτό είναι για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας, επικαλούμενος τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προβλέπουν με μια πιθανότητα 90 τοις εκατό, ένα σημαντικό σεισμό στην κεντρική περιοχή, μέσα σε 30 χρόνια.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το φορέα εκμετάλλευσης Chubu Electric Power Co. να αναστείλει τη λειτουργία δύο αντιδραστήρων και το κλείσιμο ενός τρίτου για τακτικό έλεγχο στην παράκτια περιοχή του πυρηνικού σταθμού "Hamaoka" στο "Shizuoka" που βρίσκεται δυτικά του Τόκιο.

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας επήλθε από την επανέλεγχο που έγινε για να εξετασθεί η ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία μετά την κρίση ακτινοβολίας στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Dai-ichi το οποίο σημαδεύτηκε από το φονικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου αφήνοντας περισσότερους από 25.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Μέχρι στιγμής το εργοστάσιο Hamaoka είναι το μόνο όπου έχει σταματήσει τη λειτουργία του, έως ότου μπορέσει το βοηθητικό πρόγραμμα να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Το εργοστάσιο είναι περίπου 155 μίλια (250 χιλιόμετρα) δυτικά του Τόκιο.

Η κατάσταση στο πυρηνικό σταθμό Fukushima Dai-ichi έχει επιδεινωθεί καθώς τα συστήματα ασφαλείας δεν έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς εκρήξεις και διαρροές ακτινοβολίας, στο δεύτερο-χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου.

Οι διαρροές ακτινοβολίας από το εργοστάσιο Fukushima ανάγκασαν 80.000 ανθρώπους που ζούσαν μέσα σε ακτίνα 12-μιλίων, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς μένουν στα γυμναστήρια και άλλοι στα κοινοτικά κέντρα.

Οι κάτοικοι στο Σιζουόκα ζήτησαν από τις αρχές, μακρά αναστολή των αντιδραστήρων Hamaoka.

Δεν υπάρχουν σχόλια :