Ανησυχία για το βακτήριο E.coli που βρέθηκε στα ισπανικά αγγουράκια

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το θέμα με το βακτήριο, το οποίο εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγουράκια και ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στη Γερμανία. 
 
Σημειώνεται ότι, ο ιός e.coli ευθύνεται για την προσβολή περισσότερων από 270 πολιτών στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία έχει αναστείλει τις εργασίες δύο εταιρειών στην Ισπανία, οι οποίες εξήγαγαν αγγουράκια με το μολυσματικό βακτηρίδιο.

Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και δείγματα του χώματος, του νερού άρδευσης και προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια ελήφθησαν σε δύο αγροκτήματα των επαρχιών της Αλμερία και της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία, διευκρινίζει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές (μόλυνσης) ενώ εξετάζεται επίσης μια τρίτη παρτίδα από αγγουράκια η οποία προήλθε ή από την Ολλανδία ή από τη Δανία και πωλήθηκε στη Γερμανία», προσθέτει η Επιτροπή.

Το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο προκαλώντας αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα.

Φορτίο με αγγουράκια ισπανικής προέλευσης για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ήταν μολυσμένο διανεμήθηκε επίσης στη Δανία, όμως οι αρχές ανακάλεσαν το εμπόρευμα και το απέσυραν από την αγορά, επισημαίνει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι αρχές τη Δανίας οφείλουν επίσης να μας διαβεβαιώσουν στην Επιτροπή ότι κανένα αγγουράκι από αυτά τα φορτία δεν εξήχθη εκ νέου από τη χώρα αυτή προς κάποιο άλλο κράτος μέλος» της ΕΕ, καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο Eceh έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία και 1 στην Ολλανδία.
Δημοσίευση σχολίου