"Όχι" στις υπερβολικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο διαδίκτυο λένε Facebook και Google


Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιλέγουν ποιες πλευρές του Παγκόσμιου Ιστού θα ελέγχουν και ποιες όχι. «Από τη μια» τόνισε «το διαδίκτυο και ειδικότερα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη «Αραβική άνοιξη», από την άλλη όμως κατηγορούνται ότι διευκολύνουν υπερβολικά την διάχυση και τη συλλογή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων». «Είναι όμως δύσκολο να έχεις το ένα, χωρίς το άλλο. Δεν μπορείς να απομονώσεις μερικά πράγματα που σου αρέσουν στο διαδίκτυο και να θέσεις υπό έλεγχο άλλα που δεν σου αρέσουν» επισήμαινε του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι «η τεχνολογία θα κινείται πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό μην νομοθετείτε πριν καταλάβετε τις συνέπειες».

Στο επίκεντρο της συνόδου e-G8, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο για μια ακόμη φορά έφερε απέναντι τους υπέρμαχους της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, ιδεών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στο διαδίκτυο και όσους είναι αντίθετοι ζητώντας τα ανάλογα οικονομικά δικαιώματα.

Ο καθηγητής Λόρενς Λέσιγκ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κάλεσε τις σύγχρονες δημοκρατικές κυβερνήσεις να διαφυλάξουν το «δημόσιο αγαθό» του διαδικτύου και, παράλληλα, να μην «φορτώσουν» το Ίντερνετ με πολλές ρυθμίσεις. Στον αντίποδα, ο Τζέημς Γιαννόπουλος της Fox Filmed Entertainment δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να διστάσουν να εφαρμόσουν την κατάλληλη νομοθεσία, καθώς υποστήριξε ότι αν δώσουν υπερβολική σημασία στο να μην «πνίξουν» την καινοτομία και την ελευθερία στο διαδίκτυο, πολλές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :