Oι 33 μεταλλωρύχοι από τη Χιλή στην Αθήνα

"Η πίστη στο Θεό ήταν αυτή που με κράτησε ζωντανό όλες εκείνες τις δύσκολες ημέρες", δήλωσε κατά την άφιξή του στον αερολιμένα Αθηνών ο Σαμουέλ Άβαλος, ένας εκ των 33 μεταλλωρύχων από τη Χιλή, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο παρέμειναν εγκλωβισμένοι για 69 ημέρες, 700 μέτρα κάτω από τη γη, στο μεταλλείο Σαν Χοσέ της Χιλής, και βγήκαν ζωντανοί ύστερα από πρωτοφανή επιχείρηση διάσωσης, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

"Προσευχόμουν συνέχεια και αυτό που μας κράτησε ζωντανούς ήταν το ότι μείναμε ενωμένοι, ενώ με την πίστη μας στηρίζαμε πνευματικά ο ένας τον άλλο", είπε ο Χοσέ, συμπληρώνοντας ότι αυτό που κέρδισε από την οδυνηρή εμπειρία του ήταν η συνειδητοποίηση ότι "δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με μικροπροβλήματα, ενώ αυτό που πρέπει κάποιος να εκτιμά είναι η ίδια η ζωή".

Οι 33 μεταλλωρύχοι έφθασαν σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα, με τις οικογένειές τους, προσκεκλημένοι της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΛΜΙΝ), εργαζόμενοι της οποίας τους υποδέχτηκαν εγκάρδια στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

"Είναι πολύ σημαντικό αυτό το δώρο προς τους Χιλιανούς μεταλλωρύχους, για τους οποίους ήταν όνειρο ζωής ένα ταξίδι στην Ελλάδα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κάρμεν Ιμπάνιεζ, πρέσβης της Χιλής στην Ελλάδα, η οποία υποδέχθηκε τους συμπατριώτες της, συμπληρώνοντας ότι "αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τις πολύ θερμές σχέσεις των δύο λαών, οι οποίοι μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία".

"Ήμασταν σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν και μας έκαναν όλους υπερήφανους με την προσπάθειά τους", δήλωσε από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΛΜΙΝ η Ελένη Κοντόρη, μεταλλειολόγος.

Οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι, με τις οικογένειές τους, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατόπιν θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν για τα Χανιά όπου θα παραμείνουν πέντε ημέρες.

Οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι αντιμετωπίζονται σαν λαϊκοί ήρωες στην πατρίδα τους και η περιπέτειά τους έχει αναχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο πίστης, αλληλεγγύης και θέλησης, ενώ, όπως έκαναν γνωστό, σύντομα πρόκειται να εκδοθεί σε βιβλίο και να γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία η περιπέτειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :