Τελικός UEFA Champions League 2011 Μπαρτσελόνα vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

To Wembley φιλοξενεί για 6η φορά τον τελικό του UEFA Champions League και για πρώτη φορά, μετά την ανακατασκευή του το 2007. Οι δύο ομάδες είχαν ξανασυναντηθεί στο τελικό την σεζόν 2008/2009 με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί και να κατακτά τον θεσμό με 2-0, με ένα γρήγορο γκολ του Ετο στο 10ο λεπτό και ένα γκολ του Μέσσι στο 70ο λεπτό.

O 35χρονος Ούγγρος Βίκτορ Κασάι θα είναι ο διαιτητής του τελικού.

Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Μάντσεστερ Γιουν. έχουν κατακτήσει από 3 τίτλους μέχρι τώρα, όποια ομάδα κερδίσει φέτος θα φτάσει τον Αγιαξ και την Μπάγερν που έχουν 4 τρόπαια. Οι κατακτήσεις της Μπαρτσελόνα είναι το 1992 επί της Σαμπντόρια με 1-0 πάλι στο Wembley, το 2006 επί της Άρσεναλ με 2-1 στο Παρίσι και πριν από δύο χρόνια επί της Μάντσεστερ Γιουν. με 2-0. Οι κατακτήσεις της Μάντσεστερ Γιουν. είναι το 1968 επί της Μπενφίκα με 4-1 στο Λονδίνο, το 1999 επί της Μπάγερν με 2-1 στην Βαρκελώνη και το 2008 επί της Τσέλσι με 6-5 στα πέναλτι( 1-1 κανονική διάρκεια)

Πορεία της Μπαρτσελόνα προς τον τελικό.
Η Μπαρτσελόνα πέρασε πρώτη από τον Δ' όμιλο όπου αγωνίστηκε με Παναθηναϊκό, Ρουμπίν Καζάν και Κοπεγχάγη με 14 βαθμούς, με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Στην φάση των "16" αντιμετώπισε την Αρσεναλ όπου στο πρώτο ματς στην έδρα της Άρσεναλ έχασε με 2-1 αλλά στον επαναληπτικό κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και με 3-1 πέρασε στην επόμενη φάση όπου συνάντησε την Σαχτάρ από την Ουκρανία, προκρίθηκε εύκολα με δύο νίκες με 5-1 και 0-1. Στους ημιτελικούς βρήκε στον δρόμο της την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Μουρίνιο την οποία κέρδισε με 2-0 εκτός έδρας και έμεινε στην ισοπαλία με 1-1 εντός έδρας και κατά συνέπεια πέρασε στον μεγάλο τελικό.

Πορεία της Μάντσεστερ Γιουν. προς τον τελικό.
Η Μάντσεστερ Γιουν. πέρασε και αυτή σαν πρώτη από τον Γ' όμιλο με τις Βαλένθια, Ρεϊντζερς και Μπούρσασπορ με 14 βαθμούς. Στην επόμενη φάση των <<16>> αντιμετώπισε την Μαρσεϊγ όπου προκρίθηκε με την νίκη της στην έδρα της με 2-1, μετά την λευκή ισοπαλία στο πρώτο ματς. Στην προημιτελική φάση βρήκε την Τσέλσι όπου την απέκλεισε με δύο νίκες με 1-0 και 2-1. Στους ημιτελικούς είχε σχετικά εύκολα έργο αφού αντιμετώπισε την Σάλκε και πέρασε στον τελικό πάλι με δύο νίκες με 2-0 και 4-1 εντός έδρας.
Η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα τα τελευταία χρόνια παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και κατά διαστήματα φαίνετε να είναι ασταμάτητη. Έχει στις τάξεις της τον καλύτερο ποδοσφαιριστή αυτή την περίοδο τον Λιόνελ Μέσσι ο οποίος έχει πετύχει 52 γκολ την φετινή σεζόν και μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του με τις ενέργειές του, μαζί όμως με τον Τσάβι και τον Ινίεστα συνθέτουν το ποιοτικότερο κέντρο που μπορεί μία ομάδα. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι άπειρη έχει κατακτήσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια και οι παίκτες έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν αυτόν τον τελικό. Αν και τα αδύναμα σημεία της είναι λίγα το μόνο που μπορούμε να βρούμε είναι η αμυντική της λειτουργία.

Η Μάντσεστερ Γιουν. δεν έχει κάποιο παίκτη που να ξεχωρίζει αλλά διαθέτει δυνατό και δεμένο σύνολο που βασίζεται στην συνολική δουλεία από όλη την ομάδας. Στον πάγκο έχει έναν από τον κορυφαίους προπονητές τον Άλεξ Φέργκιουσον που είναι νικητής και επίμονος και μπορεί αυτό να το μεταδώσει στους παίκτες τους. Ούτε και η Μάντσεστερ έχει πολλές αδυναμίες, το πρόβλημα της είναι κυρίως στον χώρο του κέντρου όπου οι παίκτες της είναι καλύτεροι στις αμυντικές αρμοδιότητες τους παρά στις επιθετικές και στην δημιουργία φάσεων σε σχέση με το κέντρο της Μπαρτσελόνα.

Αναμένουμε το παιχνίδι να κριθεί στο χώρο του κέντρου και στο κατά πόσο η Μάντσεστερ Γιουν. μπορέσει να περιορίσει την τριάδα Μέσσι - Ινιέστα - Τσάβι που κάνει όλο το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα και πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει το τρόπαιο, για αυτό θα προτείνουμε την κατάκτηση και την νίκη της Μπαρτσελόνα με λίγα γκολ αφού κατά πιθανότητα το ματς θα είναι ιδιαίτερα κλειστό.

Πιθανές ενδεκάδες:
Μπαρτσελόνα (4-3-3). Βαλντες - Πουγίολ - Πικέ, Μασεράνο, Αλβες - Τσάβι, Μπούσκετς,Ινίεστα - Πέδρο, Μέσσι, Βίγια
Μάντσεστερ Γιουν. (4-5-1). Φαν Ντε Σααρ - Ο Σει, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά - Κάρικ, Γκιγκς, Φλέτσερ, Παρκ, Βαλένσια - Ρούνεϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια :