Ξεμπλόκαραν, λέει, επενδύσεις 15 δισ. αλλά τις κρατούν κρυφές!

Αναφέρθηκε σε 20 επενδύσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε (επί συνόλου 94) αξίας 15 δισ. ευρώ, που ξεφεύγουν από τη λίμπο -τον χώρο που για τους καθολικούς βρίσκεται ανάμεσα στην Κόλαση και τον Παράδεισο, χωρίς να είναι τίποτα από τα δύο.
Στις δυσλειτουργίες σχετικά με τις επενδύσεις, που συνεχίζονται και σήμερα, αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ομως πολλά στάδια περιμένουν, ενώ άλλα έχουν απορριφθεί ως ασύμβατα.

Αναφέρθηκε στο κείμενο της παρουσίασής του στην καθυστερημένη αντίδραση των δικαστηρίων και του ΣτΕ, που μπορούν να ανακόψουν την εκτέλεση μιας επένδυσης για 2, 3 και 4 χρόνια μέχρι την έκδοση κάποιας απόφασης και στην επιτακτική ανάγκη για πραγματική και άμεση απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και στη «ξεκάθαρη έκφραση για την προώθηση επενδύσεων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου».

Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσε η αντιπροεδρία με την εταιρεία Invest in Greece, τον κρατικό οργανισμό που προωθεί ξένες και στρατηγικές επενδύσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης, έκανε λόγο για την ανάγκη απλοποίησης, σταθερότητας και ταχύτητας έγκρισης των επενδύσεων. Επισήμανε ότι δεν γίνεται να περιμένει ένας επιχειρηματίας απάντηση 2-3 έτη, επισημαίνοντας ότι «όλοι κατηγορούν φαινόμενα διαφθοράς, αλλά δεν έχουν ακουστεί πολλά ονόματα».

Παρουσίασε το νόμο του fast track όπως μια προσωρινή στρατηγική έως ότου γίνει απλούστερο το περιβάλλον για όλους, κάτι που προσδιόρισε ότι θα συμβεί σε 2-3 χρόνια. Εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν μοντέλα προαδειοδότησης επενδύσεων, θέτοντας ως παράδειγμα τους τερματικούς σταθμούς κρουαζιερόπλοιων στην Αττική, για τα οποία αναζητείται χωροθεσία για να δοθεί προστιθέμενη αξία -όπως είπε- στην επένδυση.

Προσδιόρισε το 2011 και το 2012 ώς «τις χρονιές των αγωγών», αναφέροντας ότι οι πηγές προέλευσης της ενέργειας αναγκαστικά θα πρέπει να περάσουν από την Ελλάδα για να τροφοδοτήσουν τη Δυτική Ευρώπη. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που έχει, αποτελεί την 30ή χώρα παγκοσμίως από πλευράς πλούτου προς αξιοποίηση και επέμενε στην ανάγκη για δημιουργία υπεραξιών.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης έφερε παράδειγμα εταιρεία υδροηλεκτρικών έργων που έκανε 14 χρόνια να «ξεμπλοκάρει» και υποσχέθηκε ότι θα μοιραστούν φέτος πάνω από 1 δισ ευρώ σε εταιρείες του παλαιού αναπτυξιακού νόμου (πολλές ακόμη εκκρεμούν προς έγκριση).

Ο πρόεδρος του Invest In Greece Α. Συγγρός, ανέφερε ότι οι συνολικές εισροές κεφαλαίων το 2010 στην Ελλάδα ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 5,82 % συγκριτικά με το 2009 και παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι την περίοδο 2003-2005. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :