ΕΕ: Κανονικά τον Ιούλιο η 5η δόση - "Ναι" και από το ΔΝΤ με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση - Τα "μαζεύει" η Γερμανία για την εμπλοκή των ιδιωτών

Με προϋπόθεση τη δικομματική συναίνεση στην Ελλάδα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να "βάζει νερό στο κρασί του" και να λέει "ναι" στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου. Yπενθυμίζεται ότι χθεσινά ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στη χώρα τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο.
 
Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών - μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να υπαναχωρεί μερικώς στο θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, γεγονός το οποίο αφενός δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω χρόνο για την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο έχει γίνει αιτία καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου παράσχει χρόνο και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καταλήξουν τελικά στο ποιο θα είναι το σχέδιο επιπλέον χρηματοδότησης για τη χώρα, το οποίο και δεν θα αποτελέσει "πισωτικό γεγονός", όπως φοβούνται αναλυτές και Ευρωπαίοι αρχηγοί.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το ΔΝΤ θα καταβάλει το μερίδιο της 5ης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα "μαζεύει" τώρα η Γερμανία

Τα "μαζεύει" η Γερμανία για το πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτια δημοσίευμα των FT.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίεμα, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.

Wellink (ΕΚΤ): Να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ESM στα 1,5 τρισ. ευρώ

Πολλούς κινδύνους και υψηλό δείκτη αβεβαιότητας ενέχει το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, προειδοποεί ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Nout Wellink σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η εμπλοκή και των ιδιωτών στην επιπλέον οικονομική χρηματοδόστηση προς τη χώρα, τότε θα προκληθεί έκακτη ανάγκη οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διπλασιάσουν τα συνολικά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στα 1,5 τρισ ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ολλανδός τραπεζίτης, κατά αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις ήδη βεβαρημένες χώρες της περιφέρειας, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

«Εάν εξετάσετε αυτούς τους κινδύνους, θα δείτε ότι πρέπει να χτιστεί μία ασπίδα προστασίας» δήλωσε ο Wellink και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να φτάσουμε τα 1,5 τρισ ευρώ και με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την διαχείριση αυτών των κεφαλαίων. Εάν κάτι πάει στραβά, τότε θα έχετε πολλά για τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσετε. Εάν οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίσουν το rollover των ελληνικών ομολόγων ως μερική χρεοκοπία, τότε θα υπάρξει μετάδοση σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης», τόνισε ο Wellink.

Δεν υπάρχουν σχόλια :