Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναμένεται να αποδεσμεύσει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Τα 28 κράτη μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν μέσα στον επόμενο μήνα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα που διαθέτουν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξισορροπήσουν την μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη.

Παράγοντες της Υπηρεσίας ανέφεραν ότι οι συμπλοκές στη Λιβύη έχουν στερήσει από την αγορά 132 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, προκαλώντας άνοδο στις τιμές των καυσίμων που θα μπορούσαν να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομία

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Στέφεν Τσου τόνισε ότι η μισή από την ποσότητα πετρελαίου που θα αποδεσμευτεί θα προέρχεται από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, που έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα 727 εκατομμύρια βαρέλια. Αποδέσμευση αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων έχει καταγραφεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν κατά την διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991 και η δεύτερη μετά τον τυφώνα Κατρίνα που διατάραξε την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2005.

Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας που έχει συμφωνήσει στην διατήρηση πετρελαϊκών αποθεμάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας επί 90 ημέρες, σε περίπτωση που δημιουργηθεί αναστάτωση στην παραγωγή πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενέργειας πραγματοποιήθηκε ενώ οι τιμές των καυσίμων στη Νέα Υόρκη μειώνονταν ήδη περισσότερο από 4 δολάρια το βαρέλι μετά τις απογοητευτικές εκθέσεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι έχει μειωθεί η ζήτηση. Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ στο Λονδίνο έπεσε ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :