Σταμάτησε ο καθαρισμός των ραδιενεργών υδάτων στη Φουκουσίμα

Σταμάτησε ο καθαρισμός των ραδιενεργών υδάτων στη Φουκουσίμα, καθώς η επιχείρηση καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ανεστάλη λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξή της, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να αυξάνουν δραματικά, όπως δήλωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. "Προς το παρόν, δεν έχουμε προσδιορίσει την αιτία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Tepco. "Έτσι δεν μπορούμε να πούμε πότε θα επαναλάβουμε την επιχείρηση. Όμως θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι που θα πάρει εβδομάδες."

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομάδων που εργάζονται στο εργοστάσιο η αύξηση της ραδιενέργειας μπορεί να συνδέεται με τη λάσπη που ρέει στο μηχάνημα απορρόφησης καισίου ενώ μια άλλη αιτία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι οι σωλήνες που το περιβάλλουν.

Η επανάληψη της επιχείρησης, είπε, είναι κρίσιμης σημασίας ως προς το τι θα γίνει με το υψηλά ραδιενεργό νερό και πρόσθεσε ότι “Εάν αυτό προκλήθηκε από τους λόγους που νομίζουμε, μπορούμε να επαναλάβουμε την επιχείρηση μέσα σε μία εβδομάδα".

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η Tepco δεν προβλέπει καθυστέρηση στο συνολικό σχέδιό της να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έως το τέλος του έτους, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο των τριών ασταθών αντιδραστήρων του έως τον Ιανουάριο του 2012.

Τον κίνδυνο μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων από τις αυξανόμενες λίμνες ραδιενεργού νερού στο εργοστάσιο, εάν δεν αναληφθεί γρήγορα δράση, επεσήμαναν νωρίτερα αυτή τη εβδομάδα αξιωματούχοι.

Η Tepco από την πλευρά της είχε δηλώσει πως η διαδικασία απορρύπανσης μπορεί να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού λάσπης, προκαλώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του. 
Από:.enet.gr
Δημοσίευση σχολίου