Διακομματικό το άδειασμα

Δεν έπεισαν οι διευκρινίσεις του αντιπροέδρου στη Βουλή
Διακομματική αντίδραση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, που μίλησε για εμπλοκή του στρατού εάν υπάρξει χρεοκοπία.
 
Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «το να επιστρέψουμε στη δραχμή, σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα ήταν περικυκλωμένες από ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να πάρουν τα λεφτά τους, ο στρατός θα έπρεπε να τους προστατεύσει με τανκς, γιατί η αστυνομία δεν θα ήταν αρκετή, θα υπήρχαν ταραχές παντού, τα μαγαζιά θα ήταν άδεια, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη. «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους από κάθε κόμμα να μην εμπλέκουν με δήλωση οποιασδήποτε μορφής το στράτευμα στην εσωτερική και κοινωνική ζωή», είπε και πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια δεν έχουν, έχουν σχέση με την εξωτερική ασφάλεια. Οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και να μην εξοικειώνουμε την κοινωνία σε ρόλους διαφορετικούς από αυτούς που έχει τάξει το Σύνταγμα».

- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι «ο αντιπρόεδρος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο του τι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσει η χώρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται όμως τέτοιο θέμα».

«Τιτανικός και τανκς»

- Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί. Οπως είπε «μετά τον "Τιτανικό", τη "διεφθαρμένη χώρα", ήρθαν τα "τανκς" του κ. Πάγκαλου. Και αυτό ύστερα από την απαράδεκτη δήλωσή του ότι, δήθεν, η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα το 1981. Ο κ. Πάγκαλος ενσυνείδητα αυτοϋπονομεύει την οικονομία. Ξέρει τις παρενέργειες που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις, και όμως προχωράει σε αυτές και μάλιστα μέσα από ξένα έντυπα. Ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο;».

Η Αριστερά

- Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τον Γ. Παπανδρέου να τοποθετηθεί «στην απειλή "μεσοπρόθεσμο ή τανκς", που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προς το λαό».

- Ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι τα μέλη της κυβέρνησης «χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Μιλάνε για πιθανή χρεοκοπία της χώρας, ενώ λένε συνεχώς ψέματα» και ο Μανώλης Γλέζος κατήγγειλε «την γκεμπελίστικη νοοτροπία της κυβέρνησης», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πάγκαλου «αμάλγαμα αντιλαϊκότητας και εξουσιομανίας. Εκφράζουν την ολοκληρωτική αντίληψη υπέρ των τοκογλύφων και εναντίον του ελληνικού λαού».

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, ώστε να «περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τώρα κορυφώνονται με τις ανοιχτές φασιστικές απειλές του Πάγκαλου για στρατιωτικοφασιστική επέμβαση και κάθοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας», σχολίασε το Μ-Λ ΚΚΕ. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :