Μπαρόζο: «Αν δράσετε θα βοηθήσουμε»

Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και στους κινδύνους που συνεπάγεται για τη σταθερότητα της ευρωζώνης αναφέρθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαμηνύοντας: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση δράσει η Ευρώπη θα βοηθήσει». Ανέφερε επίσης ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ανάγκη επίτευξης εθνικής συναίνεσης».

Όλο το ρεπορτάζ

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης την Τρίτη επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τα φορολογικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι, όπως είπε, να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

«Αν η Ελλάδα αποδείξει ότι είναι προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί θα την συνοδεύσουμε στην πορεία της προς την ανάπτυξη», τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, όπου το ζήτημα της Ελλάδας κυριάρχησε με τις πολιτικές δυνάμεις να προβάλουν τις πάγιες θέσεις τους, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ απευθυνόμενος προσωπικά στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ τον κάλεσε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταβάλει τη στάση της η Νέα Δημοκρατία η οποία ως γνωστό συμμετέχει στο ΕΛΚ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος παρεμβαίνοντας σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ήδη δώσει δείγματα συναίνεσης μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά συντάσσονται κατά του ευρώ κάλεσε "τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα" να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο εγχείρημα της αρωγής στην ελληνική οικονομία.

Από ελληνικής πλευράς έλαβε στη συνέχεια τον λόγο η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα η οποία τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Άννυ Ποδηματά, που έλαβε τον λόγο από το ΠΑΣΟΚ, η οποία ωστόσο κατήγγειλε τα φαινόμενα κακοφωνίας για το θέμα της Ελλάδας στην ΕΕ, καθώς και την "ιδιότυπη επιδιαιτησία" των οίκων αξιολόγησης. 
Δημοσίευση σχολίου