Μοντέλο για τη συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών το γαλλικό σχέδιο;

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατατίθενται προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι επικρατεί προβληματισμός από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς το γαλλικό σχέδιο δεν είναι γνωστό σε όλες του τις λεπτομέρειες.
Και εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν το σχέδιο να προβλέπει την παροχή κινήτρων στις τράπεζες και δη εγγυήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, με δεδομένο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει μέχρι στιγμής κατηγορηματικά το αίτημα των τραπεζών για εγγυήσεις.

Κέμερ: «Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές»

Κύκλοι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι οι γαλλικές προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο και για τη συμμετοχή γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων στο κόστος της διάσωσης της Ελλάδας.

Για τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ. «Θεωρώ δεδομένο ότι κάθε πλευρά θα κάνει ότι πρέπει προκειμένου να βγούμε από τη δύσκολη αυτή θέση», είπε ο κ. Κέμερ. Οι δηλώσεις του ερμηνεύονται ως επιμονή στο αίτημα των γερμανικών τραπεζών για την παροχή κινήτρων εκ μέρους του γερμανικού δημοσίου.

Άκερμαν: Οι επιπτώσεις μεγαλύτερες και από την κατάρρευση της LehmanBrothers

«Ιδιαίτερα κρίσιμη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν. Απαιτείται χρόνος είπε ο ελβετός μάνατζερ που φαίνεται να αμφισβητεί ότι πλησιάζει μια συμφωνία για τη συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος του πακέτου. Ο κ. Άκερμαν πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κόσμος επιδεικνύει καλή θέληση και θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της κρίσης χρέους αλλά δεν θέλει να πετάξει και τα λεφτά του.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε ο κ. Άκερμαν. Στην ίδια συνέντευξη ο τραπεζίτης τονίζει ότι εάν μεταδοθεί η ελληνική κρίση χρέους και σε άλλες χώρες, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες ακόμα και από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια :