Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών

Οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και ιδιωτών ομολογιούχων για εθελοντική συμμετοχή τους σε ένα νέο πακέτο βοήθειας ξεκίνησαν σε όλη την ευρωzώνη την Τετάρτη, όπως μετέδωσε από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, Γιώργος Παππάς.

Οι κυβερνήσεις ευρωζώνης θέλουν η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα -στο πλαίσιο της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης"- να είναι της τάξεως των 30 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για την περίοδο 2011-2014, ύψους 120 δισ. ευρώ.

"Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσκαλέσει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε συζητήσεις στη Φρανκφούρτη"
, είχε πει νωρίτερα γερμανική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ανάλογες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη λύση θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις, συμπλήρωσε η πηγή.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει υπάρξει αποδέκτης κριτικής από τον γερμανικό Τύπο για τη "χαλάρωση" της θέσης της, στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, περί της υποχρεωτικής συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κάτι στο οποίο ήταν κάθετα αντίθετη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η έκθεση του γερμανικού τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα είναι της τάξης των 10-20 δισ.ευρώ και του ασφαλιστικού τομέα περί τα 6 δισ.ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :