Η Λαγκάρντ στο «τιμόνι» του ΔΝΤ-Ζήτησε συναίνεση στην Ελλάδα

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξελέγη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από το διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Η θητεία της είναι 5ετής και ξεκινά στις 5 Ιουλίου.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011», ανέφερε ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Η στήριξη των ΗΠΑ στην υποψηφιότητα της Γαλλίδας, που ανακοινώθηκε επισήμως νωρίτερα σήμερα, ουσιαστικά σφράγισε την επικράτησή της έναντι του συνυποψήφιού της Αγκουστίν Κάρστενς, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού.
Η Λαγκάρντ διαδέχεται τον συμπατριώτη της, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάιο υπό το βάρος των κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα, και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του Οργανισμού.
Ωστόσο, η παράδοση που θέλει Ευρωπαίο επικεφαλής του Οργανισμού δεν έσπασε. Η στήριξη χωρών της Λατινικής Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας προν τον Κάρστενς δεν ήταν αρκετή για να διακοπεί η 64χρονη πορεία της Ευρώπης στην ηγεσία του ΔΝΤ.
Η εκλογή της Λαγκάρντ εξασφαλίστηκε μετά τη στήριξη της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και των ΗΠΑ στο πρόσωπό της.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2007. Η προστατευτική της πολιτική για το γαλλικό οικονομικό σύστημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικά προσόντα της.

Η Ελλάδα στις πρώτες δηλώσεις Λαγκάρντ

«Σκοπός μου θα είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να πετύχουμε πιο δυνατή και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και μακροοικονομική σταθερότητα» σημείωσε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της.

Επίσης, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε συναίνεση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι το «χειρότερο δυνατό σενάριο και θα πρέπει να το αποφύγουμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :