Εισφορά αλληλεγγύης για τους Έλληνες;

Παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα και τη γκρίνια πολλών για την Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος των Γερμανών πολιτών θα έκανε ακόμη και προσωπικές θυσίες για να βοηθήσει τους Έλληνες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού STERN και ενώ όλο και περισσότεροι Γερμανοί φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο κοινό νόμισμα, το 49 % των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της Ελλάδας με χρήματα των γερμανών φορολογούμενων. Κατά εμφανίζεται το 47 %. Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα είναι ότι ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό θα έκανε ακόμη και προσωπικές θυσίες, όπως σημειώνει το περιοδικό, για να στηρίξει την Ελλάδα. Έτσι το 23 % των ερωτηθέντων, σχεδόν ένας στους τέσσερις Γερμανούς θα ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ακόμη και μια εισφορά αλληλεγγύης για τους Έλληνες προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση.

Επίσης, παρά την παρούσα κρίση που αφορά την Ελλάδα, οι Γερμανοί υποστηρίζουν με μεγάλη πλειοψηφία την ευρωπαϊκή ιδέα. Το 40% των πολιτών δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένοι με την παρούσα δομή της ΕΕ. Το 23% επιθυμούν μάλιστα και μία ΕΕ ως ισχυρή ομοσπονδία κρατών, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Μόνο το 33% θα ήθελε να αναστραφούν οι εξελίξεις και να αποκτήσουν και πάλι περισσότερη δύναμη τα επιμέρους εθνικά κράτη.
Πολλοί πολίτες προβληματίζονται και για το μέλλον του ευρώ: Το 37% πιστεύει ότι το ευρώ δεν θα κρατήσει και ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επανακαθιερώσουν τα εθνικά τους νομίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :