Λεφτά υπάρχουν (στην παραοικονομία)

Συνάντηση είχε με το νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, π. εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, ο πρόεδρος Β. Κορκίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
 
Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία η οποία ξεπερνάει τα 60 δις το χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 30% του ΑΕΠ.
 
Το παράνομο εμπόριο φτάνει τα 25 δις ευρώ (από το "μαύρο" χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. ευρώ) και στερεί από τα ταμεία έσοσα 13 δισ. ετησίως. Επίσης συζήτησαν για on line μηχανισμό των ταμειακών μηχανών για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο.

Ο κ. Διώτης ζήτησε από την ΕΣΣΕ, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του νόμιμου ελληνικού εμπορίου, να εξετάσει τα ενεχυροδανειστήρια χωρίς άδεια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και τους "νεοσαράφηδες" που σαφώς και δεν εντάσσονται στα «ανοικτά» επαγγέλματα, ούτε νομιμοποιούνται ως αργυραμοιβοί να εμπορεύονται εκτός από τα οικογενειακά τιμαλφή την ανάγκη και την ανέχεια των χρεοκοπημένων Ελλήνων.

Τέλος έγιναν οι εξής προτάσεις:

- αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,

- αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης, και

- συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ., όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.
www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :