Ολι Ρεν: Ψηφίστε το Μεσοπρόθεσμο, δεν υπάρχει Σχέδιο Β

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε. Ε. Ολι Ρεν, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν πλήρως την ευθύνη που έχει πέσει στους ώμους τους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Διαβάστε όλο το κείμενο της ανακοίνωσης

Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Διακυβεύεται τόσο το μέλλον της χώρας, όσο και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Σέβομαι πλήρως τα δικαιώματα και την κυριαρχία του ελληνικού Κοινοβουλίου στην τρέχουσα συζήτηση στη Βουλή. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν πλήρως την ευθύνη που έχει πέσει στους ώμους τους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
 
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία είναι να ψηφίσει το Κοινοβούλιο το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τόσο τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, όσο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να εγκριθούν, για να χορηγηθεί η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας. Σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν άλλες επιλογές πρέπει να πω ξεκάθαρα το εξής: Δεν υπάρχει Σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνο εάν η Ελλάδα βοηθήσει τον εαυτό της.
 
Μπορεί η Κοινοβουλευτική ψήφος αυτής της εβδομάδας να είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία του Προέδρου Μπαρόζο να χρησιμοποιηθούν δομικά κεφάλαια για επενδύσεις κινείται προς αυτό τον αντικειμενικό σκοπό. Το Ελληνικό Μνημόνιο επίσης περιλαμβάνει αρκετά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων κι εργασίας και για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Η προετοιμασία του νέου προγράμματος θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που προέρχονται από διάφορους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν και να ληφθούν υπόψη.
 
Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να επιστρέψει η Ελλάδα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό αφορά ακόμη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια κρίσιμη πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να δοθούν κίνητρα στην πραγματική επιχειρηματικότητα που υποστηρίζει την τίμια εργασία. Επομένως υποστηρίζω τον αντικειμενικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από αυτό το φθινόπωρο.
 
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν σαν στόχο να απλοποιηθεί ο φορολογικός κώδικας, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Εάν επιτευχθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τις δαπάνες, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό στην ανάπτυξη.
 
Οι Έλληνες και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίσιμη επιλογή. Η μεταρρύθμιση στην οικονομία είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά αποτελεί πολύ πιο καλή εναλλακτική από τη χρεοκοπία η οποία θα έπληττε περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επομένως καλώ τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους και να προχωρήσουν σε συναίνεση οδηγώντας μπροστά όλο το έθνος ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :