Έκθεση – κόλαφος για τον "πόλεμο κατά των ναρκωτικών"

Αποτυχία του παγκόσμιου "πολέμου κατά των ναρκωτικών" διαπιστώνει έκθεση της διεθνούς επιτροπής πολιτικών και ηγετών, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνοντας μέτρα όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η αποποινικοποίηση των χρηστών.

"Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες ανά τον κόσμο", σύμφωνα με την έκθεση.

Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να αλλάξουν στάση απέναντι στην κατάχρηση των ναρκωτικών, βάζοντας τέλος στην ποινικοποίηση της χρήσης και των χρηστών, αλλά συνεχίζοντας τη μάχη κατά των καρτέλ που ελέγχουν το εμπόριο.

Στην Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά συμμετείχαν 19 μέλη, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, ο πρώην πρόεδρος της Fed Πολ Βόλκερ, οι Λατινοαμερικάνοι συγγραφείς Κάρλος Φουέντες και Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Σουλτς.

Η επιτροπή, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η χρήση οπιούχων έχει αυξηθεί κατά 35% παγκοσμίως από το 1998 έως το 2008, της κοκαΐνης κατά 27% και της κάνναβης κατά 8,5%.

Μεταξύ τω συστάσεων της επιτροπής είναι η ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα και άλλα ναρκωτικά "προκειμένου να αποδυναμώσουν το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών τους". Υπογραμμίζεται ότι πολιτικές αποποινικοποίησης, όπου έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών.

"Οι σημαντικές δαπάνες για την ποινικοποίηση και τα μέτρα καταστολής με στόχο τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους χρήστες παράνομων ναρκωτικών έχουν σαφώς αποτύχει να πλήξουν αποτελεσματικά την παραγωγή ή τη χρήση", αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η έκθεση προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να πάψουν να φέρονται με υποκρισία. "Οι πολιτικοί ηγέτες και τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να επιδείξουν θάρρος εκφράζοντας δημοσίως αυτό που πολλοί εξ αυτών αναγνωρίζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις: ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι στρατηγικές καταστολής δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και ότι δεν έχουμε κερδίσει ούτε πρόκειται να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών", υπογραμμίζει.

Τις διαπιστώσεις της έκθεσης απέρριψαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού.
Δημοσίευση σχολίου