Ανάμεικτες… οι προθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ανάμεικτες… οι προθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σχετικά με την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων.

Ανάμεικτες είναι οι προθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα με την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal.

Το Reuters παραπέμπει σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, το οποίο αναφέρει ότι η βελγική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας που έχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να τα αναχρηματοδοτήσουν στη λήξη τους για μία πενταετία, με επιτόκιο αντίστοιχο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, η αρχική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - μεταξύ των οποίων η Dexia με ομόλογα 4,3 δισ. ευρώ, η ασφαλιστική εταιρία Ageas και η KCB με ομόλογα 1,8 δις. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα - ήταν θετική και οι αρχές ελπίζουν να κλείσουν σήμερα μία αρχική συμφωνία. Το επιτόκιο που χρεώνει το ΕΤΧΣ είναι περίπου 5,8%, σύμφωνα με τους όρους του δανείου στην Πορτογαλία, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο τη μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal αναφέρουν ότι οι γερμανικές τράπεζες ζητούν κίνητρα για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα. Τα κίνητρα που θέλουν τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή εγγυήσεων από τη Γερμανία ή ένα σύνολο ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, εμφανίσθηκε θετικός στην παροχή κινήτρων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - μεταξύ των οποίων της τράπεζας Deutsche Bank και των ασφαλιστικών εταιριών Allianz και Munich Re - συζήτησαν χθες με στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Οι συζητήσεις ξεκίνησαν - τώρα δώστε μία ευκαιρία σε αυτές» δήλωσε στέλεχος της γερμανικής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι στις 3 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της προόδου που θα έχει επιτευχθεί (σ.σ.: σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας). Το ίδιο στέλεχος είπε ότι αναμένει ότι θα συμμετάσχουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ στην αναζήτηση συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών, ώστε «να είναι δυνατή μία αναχρηματοδότηση του χρέους χωρίς την καταστροφή» μίας αρνητικής απόφασης των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Συζητήσεις είχε χθες και η γαλλική κυβέρνηση με εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σχετικά με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, όταν αυτά λήξουν. Η όποια συμμετοχή των ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντική, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος - σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ -, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφέρον για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :