Ψηφίζεται σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος - Τι προβλέπει;

Ψηφίζεται σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Αλλάζει αφορολόγητο στους πολύτεκνους, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το ΝΑΤ, αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, προβλέπεται ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

«Το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, στη ρύθμιση, πως τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ό,τι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, δεν θα ενταχθούν μόνο οι βουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων αλλά και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος. Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο.

Επίσης, αναστέλλονται οι ωριμάνσεις από 1/7/2011 μέχρι την θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ρυθμίσεις αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το ΝΑΤ, αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
- Θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ότι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

- Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012.

- Αναπροσαρμόζονται από 1/7/2011 και εφεξής οι συντάξεις του Ταμείου του ΝΑΤ, ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

- Ορίζεται το Δημόσιο ως διεκπεραιωτής των δανειακών συμβάσεων του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και προτείνεται η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να επιτρέπεται να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος στο Ταμείο. 
Δημοσίευση σχολίου