Ευ. Βενιζέλος: Βαριά αλλά εθνικά αναγκαία τα οικονομικά μέτρα

"Βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα" παραδέχτηκε πως είναι τα νέα οικονομικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθές το βράδυ, με αφορμή τις αντιδράσεις που πυροδότησε η δημοσιοποίηση του εφαρμοστικού νόμου. Ο υπουργός ωστόσο, χαρακτήρισε τα μέτρα επιβεβλημένα λόγω "αδήριτης εθνικής ανάγκης".

"Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα. Ανέλαβα την ευθύνη να τα εισηγηθώ, πριν κλείσω καλά καλά μια εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη", αναφέρει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.


Προκειμένου να κλείσει ο συγκεκριμένος κύκλος της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, "η οριστικοποίηση των 28 δισ. του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από τα οποία απέμεναν προς κλείσιμο 5,6 δισ., έπρεπε να γίνει", υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ εκτιμά ότι η πέμπτη δόση είναι απολύτως αναγκαία για... την κάλυψη ζωτικών αναγκών των πολιτών.

Ο υπουργός τονίζει ότι για το επόμενο βήμα, υπάρχει σχεδιασμός, που περιλαμβάνει τρία σημεία: 
"Πρώτον, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς την οποία δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, την άμεση αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων

Τρίτον, την διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα οδηγεί την Ελλάδα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της".

Επείγει η σταθεροποίηση της κατάστασης, υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ καταλήγει: "Είναι κρίμα να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία. Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του"

Δεν υπάρχουν σχόλια :