Financial Times: «Οικονομικός βανδαλισμός το μεσοπρόθεσμο!»

«Ίσως οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να πουν όχι στο Μεσοπρόθεσμο» σημειώνει στη στήλη του ο κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μουντσάου αναφορικά με την στάση που θα πρέπει να τηρήσει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας στην επικείμενη, κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα! Στο άρθρο τονίζει πως το μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία τώρα πια δεν είναι το – υπαρκτό – ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας, ιδίως εάν τελικώς δεν “περάσει” από τη Βουλή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τα νέα, επώδυνα μέτρα, αλλά η πλήρης απουσία αναπτυξιακού σκέλους στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων για την διευθέτηση του “ελληνικού προβλήματος”!

Παραδέχεται πως μέχρι πρότινος πίστευε ακράδαντα ότι ήταν επιβεβλημένη η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και η επιβολή νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων. Το είχε χαρακτηρίσει μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του ως μονόδρομο.

Έκτοτε όμως θεωρεί πως μεσολάβησε ένα νέο πακέτο “απαιτήσεων” από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ένα νέο σχέδιο μέτρων λιτότητας που πλέον υπερβαίνει τις ανοχές των κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, ενώ απειλεί, κατά την εκτίμησή του, να εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.

Αναφέρεται πλέον στις οργισμένες διαδηλώσεις στην Αθήνα και δεν διστάζει πλέον να μιλήσει δημόσια για “πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού” των Ευρωπαίων πιστωτών μας! Κάνει λόγο για μια πολιτική που κυριολεκτικά “πνίγει την ελληνική οικονομία” …

Τους ψέγει για εξώθηση της ελληνικής κυβέρνησης σε σημείο όπου δεν θα έχει πια κανένα “διαθέσιμο μέσο για πολιτικούς χειρισμούς”, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει πως αυτές οι εξωπραγματικές απαιτήσεις ενδυναμώνουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάντως καταστρέφουν τις όποιες πιθανότητες εθνικής ενότητας που αποζητούν οι Ευρωπαίοι.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτό το ασφυκτικό πρόγραμμα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει αποδεκτό από τους Έλληνες εάν όμως εγγυόταν κάποια στοιχειώδη επιτυχία. Όμως, όπως εκτιμά ο κορυφαίος αρθρογράφος, “η Ε.Ε. σπατάλησε εβδομάδες στη χαζή συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αντί να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία”. Και πλέον οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ισχνές …

Έτσι, ο κύριος Μουντσάου δηλώνει τώρα πως η Ευρώπη κατέληξε σήμερα με μια στρατηγική “οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη”. Μια στρατηγική που “ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο”.

Συνεπώς – λέει ο αρθρογράφος – οι Έλληνες βουλευτές “καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής”…

Αξελ Βέμπερ: Αποτυχημένο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην διοικητής της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ μιλώντας στην Wall Street Journal. Οπως λέει η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί για ολόκληρο το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι η μόνη εφαρμόσιμη εναλλακτική είναι η χρεοκοπία, κάτι όμως που θα προκαλέσει ευρύτερη οικονομική αναταραχή.

Ο κ. Βέμπερ τονίζει ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη περιορίζεται να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της Ελλάδας, χωρίς να προσφέρει στη χώρα μια μακροπρόθεσμη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :