Η.Π.Α.: Νo more download…

Οι βιομηχανίες της μουσικής και του κινηματογράφου των Η.Π.Α. τους τελευταίους μήνες τελειοποιούν ένα σύστημα «καταδίωξης» της λήψης δεδομένων (download) έργων που έχουν συγγραφικά δικαιώματα.

Το ίδιο σύστημα έχει εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία. Πρόκειται για το γνωστό νόμο hadopi. Οι βιομηχανίες ενημερώνουν ότι πολύ σύντομα (γύρω στα τέλη του μήνα) θα καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία θα δει το φως της δημοσιότητας.

Το πλάνο που επεξεργάζονται οι εν λόγω εταιρίες, έχει πολλές ομοιότητες με το ήδη εφαρμοσμένο στη Γαλλία, η βασική τους όμως διαφορά είναι πως στις Η.Π.Α. πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κόστος της λειτουργίας θα επιβαρύνει τις βιομηχανίες και τους παραγωγούς χωρίς καμία συμμετοχή της κυβέρνησης. Σε περίπτωση πειρατείας η ποινή, που σύμφωνα με το project ονομάζεται «Σταδιακή απάντηση», μπορεί να είναι περιορισμός της ταχύτητας πλοήγησης, μπλοκάρισμα της εισόδου στις 200 βασικές Παγκόσμιες ιστοσελίδες, ή ακόμα και υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων πνευματικής ιδιοκτησίας!

Η εν λόγω πρωτοβουλία μπορεί να μην υποστηρίζεται οικονομικά από την κυβέρνηση, ωστόσο το project υποστηρίζεται θερμά από το Λευκό Οίκο ο οποίος δεν έκρυβε ποτέ την επιθυμία του για την πάταξη της πειρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :