Ιράν: Με τείχος θα κλείσει τα σύνορα με Πακιστάν και Αφγανιστάν ως το 2015

Το κλείσιμο της χώρα με ένα “τείχος” στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ως το 2015, ανακοίνωσε αστυνομικός διοικητής του Ιράν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της αστυνομίας του Ιράν που επικαλούνται τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το “τείχος” στα σύνορα Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με το οποίο το ιρανικό κράτος φιλοδοξεί να σταματήσει την διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο ή την εισβολή ένοπλων οργανώσεων στο έδαφος του.

“Το 90% των ανατολικών συνόρων του Ιράν έχει ήδη κλείσει και το εναπομείναν 10% στην περιοχή Σαραβάν (στα σύνορα του Πακιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν) θα έχει κλείσει σε τρία χρόνια", δήλωσε ο στρατηγός Εσμαΐλ Αχμάντι Μοκαντάμ, τον οποίο επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα Iran Daily και ο οποίος υπογράμμισε ότι τα σύνορα θα κλείσουν και για τους πεζούς.

Τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο και το καθεστώς ανασφάλειας στα σύνορα από τη δράση ένοπλων ομάδων ανάγκασαν την ιρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει το χτίσιμο του συνοριακού “τείχους” 1.800 χιλιομέτρων, ήδη από το 1990.

Σχεδόν 3.700 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 30 χρόνια σε συγκρούσεις με λαθρέμπορους και ένοπλες οργανώσεις που συχνά είναι εξοπλισμένοι με βαρέα όπλα στις επαρχίες της ανατολικής μεθορίου του Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Ιράν παραμένει ωστόσο μια από τις κυριότερες οδούς προώθησης των ναρκωτικών που παράγονται στο Αφγανιστάν --το 90% του οπίου παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ-- και προορίζονται για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Μόνο την περίοδο Μαρτίου 2010 - Μαρτίου 2011 οι αρχές κατάσχεσαν σχεδόν 420 τόνους ναρκωτικών, που αντιπροσωπεύουν το 80% του οπίου και το 40% της ηρωίνης που κατασχέθηκαν στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιωμένα από τον ΟΗΕ.

Ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις εισχωρούν ακόμα συχνά από τα πακιστανικά σύνορα στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, συντηρώντας ένα κλίμα χρόνιας ανασφάλειας σε αυτή την επαρχία όπου ζει ισχυρή σουνιτική κοινότητα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί κυρίως τις αμερικανικές και τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι υποστηρίζουν τη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Τζουνταλά, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων την τελευταία δεκαετία.
enet.gr
Δημοσίευση σχολίου